Poduzetnici zahtijevaju smjenu ministra Horvata

Nezadovoljni reakcijama Vlade, a pogotovo radom ministra gospodarstva Darka Horvata, te mjerama koje su trebale spasiti hrvatsko gospodarstvo od urušavanja, a rezultirat će valom otkaza koji može dosegnuti čak 300.000, inicijativa GLAS PODUZETNIKA od predsjednika Vlade RH zahtijeva smjenu ministra gospodarstva.

Posted by on May 27, 2020

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA izrazila je nezadovoljstvo Vladinim mjerama za spas gospodarstva od krize. Odbijanje prijedloga inicijative te svih relevantnih poslovnih udruga i stručnjaka o nužnosti otpisa poreza i doprinosa, ali i neprimjerene izjave ministra gospodarstva u javnosti, potaknulo je više od 60.000 poduzetnika, zaposlenika, obrtnika i slobodnih zanimanja da od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića zatraži smjenu ministra Horvata koji među poduzetnicima i članovima inicijative ima izrazito negativan imidž.

U vlastitom istraživanju među članovima i unutar grupe koja broji više od 25.000 ljudi postavljeno je pitanje: „Što mislite o radu ministra Horvata?“ Čak 98 posto ispitanika smatra da je ministar Horvat „obični uhljeb ili nesposoban i da ga treba razriješiti dužnosti“, a niti jedan ispitanik ne smatra da ministar učinkovito radi svoj posao. Iz inicijative dodaju kako se ministar Horvat pokazao nedovoljno kompetentnim upravljati resorom u kriznoj situaciji te da ne zastupa interese hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti. „Postavite sposobnog ministra gospodarstva i hitno osnujte Gospodarski krizni stožer u kojem moraju biti i predstavnici poduzetnika i ekonomske struke. Gospodarski sektor treba ministra koji će se za gospodarstvenike zalagati na jednak način kako se ministar Beroš zalaže za zdravstvo.“, apeliraju iz inicijative.

Podsjetimo, GLAS PODUZETNIKA je uputio Vladi set mjera za spas gospodarstva čiji ukupni trošak i ukidanje parafiskalnih nameta iznosi oko 16,3 milijardi kuna na period od tri mjeseca, odnosno 27,7 milijarde kuna na period od šest mjeseci. Te mjere bi iznosile 4,1% udjela u BDP-u na period od tri mjeseca, odnosno 6,9% BDP-a na vjerojatniji period od šest mjeseci, što je bitno manje od postotaka BDP-a koje su predvidjele druge države. Prema procjenama analitičkog tima inicijative, u sljedećih dva mjeseca ugroženo će biti ukupno 730.000 radnih mjesta, a broj izgubljenih radnih mjesta u tri mjeseca mogao bi dosegnuti čak 300.000.

Cilj inicijative GLAS PODUZETNIKA je, uz podršku tvrtki i obrta koji su u 2019. ostvarili više od 11 milijardi kuna prihoda, očuvati egzistenciju što većeg broja zaposlenika i poduzetnika, ali i hrvatskog gospodarstva od potencijalne višegodišnje krize. Zahtjeve inicijative podržavaju i mnoge strukovne udruge među kojima su Nezavisna udruga ugostitelja, Udruženje organizatora i realizatora događanja, Women in Adria, Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera (CISEx), MBA Croatia i Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CRO.AI).