14. listopad 2020.

Udruga Glas poduzetnika osnovala Ekonomski savjet

U radu Savjeta će sudjelovati svjetski priznati ekonomisti, znanstvenici i stručnjaci

Vuk Vuković okupio je neke od najboljih hrvatskih ekonomista, znanstvenika i stručnjaka s najboljih svjetskih sveučilišta koji će sudjelovati u kreiranju Hrvatske 2.0

Udruga Glas poduzetnika već pola godine predlaže konkretne prijedloge za nužne i hitne ekonomske mjere i reforme Vladi i državnim institucijama. Aktivnosti koje provodimo za cilj imaju ekonomski oporavak cijelog društva te izgradnju zdravih temelja za Hrvatsku 2.0. Pod vodstvom Vuka Vukovića, jednog od osnivača Udruge, rodila se ideja o osnivanju Ekonomskog savjeta UGP-a.

Ekonomski savjet udruge Glas poduzetnika osmišljen je kao neovisno tijelo koje formira i daje prijedloge reformi Vladi Republike Hrvatske. Ističemo da je Savjet sastavljen od renomiranih hrvatskih ekonomista i stručnjaka od kojih mnogi rade na najboljim svjetskim sveučilištima.

Članovi Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika su:

  1. Prof. dr.sc. Jakša Cvitanić, CalTech - financije i financijska tržišta, teorija ugovora
  2. Dr.sc. Ria Ivandić, LSE/Oxford - politička ekonomija i ekonomija zločina
  3. Dr.sc. Leonard Kukić, Carlos III, Madrid - ekonomska povijest, ekonomski rast i razvoj
  4. Prof. dr.sc. Boris Podobnik, Boston/Rijeka/ZSEM – financije i teorija mreža
  5. Mr.sc. Vedrana Pribičević, ZSEM - teorija mreža i bihevioralna ekonomija
  6. Dr.sc. Mislav Radić, LSE - organizacijske promjene i društvene inovacije
  7. Doc. dr.sc. Stjepan Srhoj, Sveučilište Dubrovnik - teorija poduzeća i evaluacija javnih politika
  8. Dr.sc. Vuk Vuković, UGP/Oraclum - politička ekonomija i institucionalna ekonomija

Članovi Savjeta će svojim iskustvom, praktičnim savjetima i empirijski utemeljenim argumentima definirati zahtjeve za reforme i predlagati konkretne javne politike u svrhu ispunjenja vizije Hrvatske 2.0: zemlje depolitiziranog pravosuđa, s efikasnijom, u potpunosti digitaliziranom i transparentnom državom, s pravednijim poreznim opterećenjem, manjom administrativno-političkom represijom, boljom poduzetničkom klimom te konkurentnijim gospodarstvom.

Uloga Savjeta nije promicanje ili zagovaranje ideoloških stavova niti bilo koje ekonomske doktrine, već je naglasak na isključivo pronalasku najboljih ekonomskih politika s obzirom na političko-ekonomski kontekst u kojemu se Hrvatska nalazi. U skladu s tim, Savjet bi se vodio konkretnim empirijskim istraživanjima iz područja bihevioralne ekonomije, političke ekonomije, teorije poduzeća, javnih financija, ekonomije obrazovanja, industrijske ekonomije i u formiranju prijedloga optimalnih reformi za hrvatsko gospodarstvo. Drugim riječima, što god je dokazano da je efikasno i da djeluje, Savjet predlaže da se provede, a udruga Glas poduzetnika na tome inzistira u svojim redovitim otvorenim dijalozima s Vladom.

„Cilj Ekonomskog savjeta UGP-a, kao neovisnog tijela sastavljenog od ekonomskih znanstvenika, je da Vladi i hrvatskoj javnosti ponudimo konkretne prijedloge reformi bazirane na ekonomskim politikama utemeljenima na dokazima (evidence-based policies). Ne očekujemo da će se svaka stvar koju predložimo prihvatiti, ali želimo u javnosti konačno predstaviti ovakav tip ekonomskog dijaloga, gdje se predlažu stvari koje su utemeljene na konkretnim akademskim istraživanjima, koje su empirijski dokazane i koje djeluju. Drugim riječima, želimo napraviti odmak od dosadašnjeg načina razgovora o ekonomskim temama: kroz nedokazane teorijske konstrukte ili empirijski dokazane ekonomske promašaje. Za to konačno postoji nužni uvjet: grupa sjajnih ekonomista sa doktoratima i/ili iskustvom rada na ponajboljim svjetskim sveučilištima. Svaki član Savjeta je stručnjak u jednom području, no svaki od nas zna prije svega kako se u okviru društvenih znanosti dolazi do empirijski utvrđenih činjenica na temelju kojih možemo predlagati promjenu ekonomske politike.“ – rekao je Vuk Vuković, osnivač Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika.

Vlada Republike Hrvatske još je u ožujku 2020. godine razmišljala o formiranju ekonomskog savjeta koji bi, poput Stožera civilne zaštite za pandemiju, bio podrška predsjedniku Vlade i ministrima u donošenju odluka tijekom ekonomske krize. Kako takav savjet nikada nije osnovan, udruga Glas poduzetnika odlučila je formirati vlastiti Savjet neovisnih stručnjaka koji bi javno predlagao optimalne reformske pakete i politike. Na temelju prijedloga reformi Savjeta, vodstvo Udruge i odbori će aktivno promovirati njihovo provođenje i kontinuirano raditi na provedbi reformi s ministarstvima, svatko za svoj resor.

Konačno, Savjet bi organizirao godišnje konferencije te polugodišnje workshopove na kojima bi ponajbolji mladi ekonomisti iz Hrvatske i inozemstva prezentirali rezultate svojih istraživanja. Navedena istraživanja bi se analizirala te bi se na temelju njih formirali konkretni prijedlozi ekonomskih politika i potrebnih koraka do ispunjenja ciljeva. Rad Savjeta u potpunosti podupire Odbor za ekonomiju i financije UGP-a koji će pripremati analize, dopise i sažetke diskusija, pismeno formirati zahtjeve reformskih politika te organizirati konferencije.

Postani član UGP-a

Neka se i tvoj glas čuje

Učlani se