16. studeni 2020.

Tjedni pregled aktivnosti 16.11.

 U ovom tjednu istražujemo zadovoljstvo naših članova radom Udruge! 

  • ISTRAŽIVANJE ZADOVOLJSTVA ČLANOVA UGP-a

UGP od danas broji 13.000 članova i hvala vam svima koji ste nam dali podršku! Svaki vaš glas nam je izrazito važan i zato smo zamolili članove da izdvoje malo vremena i ispune anketu o zadovoljstvu radom Udruge te o smjeru u kojem idemo prema Hrvatskoj 2.0! U anketi su članovi mogli dati svoje prijedloge za daljnje smjerove i aktivnosti. 
 

  • NOVE UGP EDUKACIJE 

Sutra je s nama od 13h Ljiljana Kukec s temom franšiznog poslovanja. Ljiljana će nas podučiti o tome kako možemo proširiti svoje poslovanje izgradnjom i prodajom vlastite franšize. Budite s nama u grupi za edukacije!

FACEBOOK GRUPA ZA ČLANOVE

  • SASTANCI S EUROPARLAMENTARCIMA

Udruga Glas poduzetnika ostvarila je suradnju s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i uz njihovu pomoć smo započeli sastanke s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. Već smo održali nekoliko sastanaka sa zastupnicima te smo postigli dogovore oko zajedničkih tema. U budućnosti se nadamo većoj suradnji s hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu te otvoreni dijalog koji će doprinijeti rastu i razvoju hrvatskog gospodarstva.
 

  • PRIJEDLOZI ZA NOVE COVID-19 ZAJMOVE

Agenciji HAMAG-BICRO dostavili smo nekoliko prijedloga promjena za koje smatramo da će doprinijeti transparentnosti i brzini dodjele COVID-19 zajmova. Prijedlozi koji se tiču prijave kreditnog zahtjeva odnose se na uvjete dobivanja zajma, potrebnu dokumentaciju i prijavu, prihvatljivosti troškova te obveza prema poreznoj upravi, gdje, primjerice, predlažemo da se postojeći dug može podmiriti iz dobivenog zajma. Kod prijedloga koji se tiču evaluacije kreditnog zahtjeva, predložili smo dodjelu rednih brojeva zahtjeva te da na stranicama HAMAG BICRO-a stoji obavijest o statusima evaluacije. Također smo uputili prijedlog o transparentnosti evaluacije te o nužnoj Uputi o pravnom lijeku. Nadamo se da će HAMAG-BICRO prepoznati te uvažiti navedene prijedloge kako bi se svim poduzetnicima olakšao pristup financiranju.
 

  • MIKROPODUZETNICI U BLOKADAMA

Prošli tjedan upozorili smo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvo financija na gorući problem mikro poduzetnika i direktora trgovačkih društava, vezano za rješenja Porezne uprave u kojima ih se poziva na plaćanje razlike doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za 2019. godinu, ako su bili zaposleni na manje od punog radnog vremena i na manje od propisane osnovice za direktore trgovačkih društava. U situaciji kad su mikro poduzetnici na izdahu i trebamo ih što više održati na životu kako bi nakon krize ubrzali oporavak, Porezna uprava zakucava posljednji čavao u njihovom lijesu. Smatramo da u trenutačnim uvjetima, očuvanje poduzetnika početnika mora biti prioritet ove Vlade.
 
MIKROPODUZETNICI U BLOKADAMA
 

  • ZAŠTO VLADA NE POMAŽE PRIJEVOZNICIMA IZ PRIVATNOG SEKTORA

Vlada Republike Hrvatske u petak je objavila kako je odobrila državnu potporu od 88,5 milijuna kuna za Croatia Airlines. Iz Vlade su naveli kako je domaći avioprijevoznik zbog pandemije suočen s padom prometa od 65 do 90 posto. Međutim, u UGP-u znamo za mnogo primjera gdje je pad prometa bio značajan, a Vlada nije učinila ništa. Sektor prijevoza je pogođen jednako, a Vlada i resorno ministarstvo su se oglušili na sve pokušaje dijaloga i suradnje. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture istaknulo je da je potpora utvrđena u komunikaciji s Europskom komisijom te da je novac osiguran u rebalansu proračuna. Bespovratna sredstva iz Europske komisije mjesecima su se obećavala prijevoznicima, kao i otvorene kreditne linije. Međutim, Ministarstvo nije održalo svoja obećanja, a prijevoznici, do sredstava nužnih za opstanak, nisu mogli doći. Tražimo od Vlade i resornog ministarstva da obrazlože ulaganje u Croatia Airlines te da objave planove o budućnosti nacionalne aviokompanije.

ZAŠTO VLADA NE POMAŽE PRIJEVOZNICIMA IZ PRIVATNOG SEKTORA?
 

  • OSNOVAN UGP ODBOR ZA PRIJEVOZ

S ponosom predstavljamo UGP odbor za prijevoz koji smo osnovali prošli tjedan. Odbor za prijevoz bavit će se izazovima i problemima koji pogađaju prijevoznike u Republici Hrvatskoj, kao i zakonskim regulativama koje se tiče prijevoznika. Članove odbora možete pogledati na linku dolje, a za više pitanja i informacija možete se javiti na podrska.clanovima@glaspoduzetnika.hr.
 
UGP ODBOR ZA PRIJEVOZ
 

  • PETICIJA ZA UKIDANJE OBVEZNIH ČLANARINA U HGK-u, HOK-u i TZ-u

Ako dosad još uvijek niste potpisali peticiju za ukidanje nepotrebnih nameta i obveznih članarina, peticija je aktivna i dalje. Potpiši i pozovi druge na potpisivanje!
 
POTPIŠI PETICIJU OVDJE
 
 
 

Na putu prema Hrvatskoj 2.0,
Vaš Glas poduzetnika

Postani član UGP-a

Neka se i tvoj glas čuje

Učlani se