11. siječanj 2021.

Tjedni pregled aktivnosti 11.1.

U današnjem pregledu aktivnosti saznaj što smo već postigli u sklopu humanitarne akcije te kako pomoći!

TJEDAN ISPRED NAS

 
  • UGP FOND ZA HUMANITARNU AKCIJU

Humanitarna akcija za pomoć građanima i poduzetnicima Sisačko-moslavačke županije nastavlja se i dalje. Donacije možete uplatiti na sljedeći IBAN: 
 
HR6523600001502851531
Opis plaćanja: Humanitarna akcija
Model: HR99 (bez poziva na broj) ili 00 i poziv na broj 1
Banka: ZAGREBAČKA BANKA d.d.
SWIFT: ZABAHR2X
 
Sredstva ćemo prikupljati sve do kraja veljače. Sve što radimo koordinirat ćemo s nadležnim institucijama kako bi pomoć došla ljudima kojima je ona zbilja potrebna. 
Pozivamo sve vas koji želite i možete pomoći stradalima da donirate sredstva i da proslijedite ovaj mail svima koji mogu pomoći! Sve informacije o akciji dostupne su na linku ispod.
 
UGP FOND ZA HUMANITARNU AKCIJU
 

  • ISPORUKA KONTEJNERA ZA SMJEŠTAJ POTREBITIH U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI

Prošli tjedan isporučili smo prvih osam stambenih kontejnera koji će služiti za privremeno stanovanje građanima Sisačko-moslavačke županije! U prvoj fazi humanitarne akcije UGP-a očekuje nas isporuka još dvanaest stambenih kontejnera. Sve isporuke možete pratiti na našim društvenim mrežama. Još jednom hvala svima vama koji ste dosad donirali sredstva i omogućili siguran krov nad glavom mnogim obiteljima!
 
UGP FACEBOOK GRUPA
 

  • PSIHOLOŠKA PODRŠKA ZA ČLANOVE UGP-a

Potres je traumatska situacija s kojom se većina ljudi lakše nosi uz stručnu pomoć i podršku, naročito u slučajevima većih gubitaka i stradavanja. Kako bismo što lakše prošli kroz ovo razdoblje, u suradnji s Krugom izvrsnosti, nudi se besplatna telefonska i online psihološka podrška za članove UGP-a s područja pogođenih potresom. Za više informacija možete se javiti na: podrska.clanovima@glaspoduzetnika.hr, navedite OIB s kojim ste registrirani u Udruzi i dođite do potrebne pomoći na vrijeme!
 

  • SURADNJA S POLJSKIM TVRTKAMA U SKLOPU EU PROJEKTA INTERNACIONALIZACIJE

Upper Silesian Fund SA (https://www.fgsa.pl/en/) traži hrvatske IT tvrtke zainteresirane za suradnju s poljskim kolegama u sklopu EU projekta Internacionalizacije. Odabrano je šest vodećih poljskih tvrtki iz IT sektora i razvoja inovacija, a sada su te tvrtke zainteresirane za B2B sastanke i razmjenu iskustva sa srodnim tvrtkama u Hrvatskoj.  Glavni cilj online B2B sastanaka je razmotriti mogućnosti suradnje.  Glavna područja  su: IoT, Industrija 4.0, projekti automatizacije i robotike, istraživanje i razvoj za automobilsku industriju, elektronička medicinska oprema - bespilotni zračni sustavi (UAS). Svi zainteresirani možete se javiti na mail: natalia@glaspoduzetnika.hr. Više o fondu saznajte na linku dolje.

SURADNJA S POLJSKIM TVRTKAMA
 

  • POZIV NA RADIONICU: EU-ISRAEL INVESTMENT & INNOVATION ONLINE WORKSHOP: BRIDGING EUROPEAN & ISRAELI BUSINESS

S ciljem promicanja suradnje između EU i izraelskih poslovnih subjekata, investitora i drugih dionika, Europska komisija financirala je projekt jačanja gospodarskih odnosa EU-a i Izraela, posebno u sektorima brzog rasta. Radionica pod nazivom ‘’EU-Israel Investment & Innovation Online Workshop: Bridging European & Israeli Business’’ održat će se 25.1., a ako vas zanima sudjelovanje na istoj, prijaviti se možete na linku ispod!

PRIJAVA NA RADIONICU

 

 

TJEDAN IZA NAS
 

  • UREDBA O PRAĆENJU I IZVJEŠĆIVANJU O UČINCIMA PANDEMIJE KORONAVIRUSA I MJERA ZA POMOĆ GOSPODARSTVU

Nakon dva sastanka s HNB-om, FINA-om i Ministarstvom financija, sastavili smo prijedlog koji je viceguvernerka poslala Ministarstvu financija, a što je najbolje što smo mogli dogovoriti u ime UGP-a i IPRH – Udruge građana profesionalnih računovođa. Prijedlog uključuje:  1) Obuhvat obveznika dostavljanja izvještaja: svi obveznici PDV-a (umjesto sva poduzeća); 2) Obuhvat tromjesečnih podataka koji se dostavljaju: 24 pozicije iz financijskih izvještaja za koje ne postoje alternativni podaci na tromjesečnoj osnovi (smanjeno s inicijalnih 40); 3) Rok dostave podataka: 45 dana od izvještajnog dana, što znači, 15. svibnja 2021. za podatke na dan 31. ožujka 2021. (umjesto 20 dana po završetku kvartala); 4) Rok trajanja obveze tromjesečnog izvještavanja: tijekom 2021. godine 3 tromjesečja, kraj 2021. je kao GFI pokriven (umjesto bez roka trajanja); 5) Javna dostupnost: prema OIB-u omogućen uvid podataka koji su prikupljeni iz financijskih izvještaja; 6) Prekršaji: brisanje prekršajnih odredbi - nema kažnjavanja obveznika izvještavanja (umjesto 20.000 kuna za tvrtku i 5.000 kuna za odgovornu osobu); 7) Troškovi: nema troškova za obveznike pri dostavljanju tromjesečnih financijskih izvještaja u FINA-u. Također dogovor je da se prema direktivi EU u zamjenu za ovaj izvještaj jedan postojeći ukine.

HNB, FINA i MinFin su zamoljeni s naše strane da do kraja 2021. godine ustroje sustav optimalnog prikupljanja podataka o poslovanju poduzetnika za čije izvješćivanje prema različitim tijelima državnih i javnih institucija su zaduženi računovodstveni djelatnici, na osnovama jedinstvene digitalne platforme kojim bi na principu 'one-stop-shop'-a bilo omogućeno (i) jednostavno, pravovremeno i kvalitetno prikupljanje informacija te (ii) distribucija prikupljenih podataka svim relevantnim sudionicima sustava izvještavanja (tijelima državnih i javnih institucija jednako kao i poduzetnicima te zainteresiranoj javnosti). Taj prijedlog je također proslijeđen Ministarstvu financija.
 

  • PODUZETNICI I NJIHOVI ZAPOSLENICI IMAJU PRAVO ZARADITI SVOJU PLAĆU!

Prošli tjedan smo od Nacionalnog stožera civilne zaštite saznali da unatoč padu broja novooboljelih neće biti popuštanja mjera. Naime, do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane te je ograničen broj putnika u javnom prijevozu. Poduzetnici ponovno ne znaju do kada će mjere trajati, a nitko niti ne spominje naknadu za sve one kojima je poslovanje zatvoreno ili ograničeno. Ističemo da i prema podacima HZZ-a broj nezaposlenih raste, a već sada imamo 160.000 nezaposlenih. Kao što smo istaknuli već nekoliko puta, poduzetnici su iscrpili sve svoje zalihe, a pomoć dolazi na kapaljku. Mnogima kasne isplate potpora za očuvanje radnih mjesta, kreditne linije su zatvorene za većinu, a Vlada Republike Hrvatske odbija razmišljati o naknadama za sve one kojima je ograničila ili zabranila rad. Ističemo i da smo dodatno tijekom prošlog tjedna poslali dopis kako bismo saznali što se planira za poduzetnike koji su očekivali otvoriti svoje objekte 8. siječnja. Iako je 2020. godina za većinu bila veoma izazovna, ni nova godina nije donijela ono čemu su se poduzetnici nadali.
 

PODUZETNICI I NJIHOVI ZAPOSLENICI IMAJU PRAVO ZARADITI SVOJU PLAĆU!

 

  • TELE2 PONUDE ZA ČLANOVE

Podsjećamo da i dalje kao članovi UGP-a možete koristiti posebne TELE2 ponude za članove! Ulogirajte se na svoj profil na webu za članove i pogledajte ponudu! Za sva pitanja javite se na podrska.clanovima@glaspoduzetnika.hr.

PONUDE ZA ČLANOVE 

 Na putu prema Hrvatskoj 2.0,

Vaš Glas poduzetnika

Postani član UGP-a

Neka se i tvoj glas čuje

Učlani se