27. srpanj 2020.

Tjedni newsletter 27.7.

Radili smo jako puno proteklih dana, a što smo sve postigli i što još planiramo? Odgovori vas čekaju u današnjem newsletteru.

 

  • LIJEPE PODUZETNIČKE PRIČE

U prošlom tjednu objavili smo prvu lijepu poduzetničku priču koja je izazvala sjajne reakcije, što nas potiče da s lijepim pričamo svakako nastavimo. Još jednom vas pozivamo da nam se javite, ako želite s nama podijeliti svoju ideju, projekt ili drugi poslovni uspjeh za vrijeme krize. Inspirirajte druge!
 

  • POZIV ZA VODITELJE EDUKACIJA

U našem Odboru za cjeloživotno obrazovanje već pripremamo teren za rujan i početak edukacija za naše drage članove. U to ime pozivamo još jednom one koji su voljni izdvojiti nešto vremena i htjeli bi podijeliti svoje znanje s drugima da nam se jave na info mail ili na podrska.clanovima@glaspoduzetnika.hr. Hvala!
 

  • DOPIS HRT-u

Pitali smo HRT zašto predstavnici UGP-a nikada nisu među pozvanima u emisiju Otvoreno, gdje bismo imali priliku sučeliti naša konstruktivna mišljenja sa sugovornicima iz drugih institucija i udruga. Iako se naši predstavnici povremeno pojavljuju kao gosti u drugim emisijama, prvenstveno na HTV4 i HR1, vjerujemo da je izuzetno važno za hrvatsku javnost da naši predstavnici budu i u debatnim i najgledanijim emisijama barem ponekad, kada se raspravlja o temama vezanim za gospodarstvo. Odgovor čekamo.
 

  • DOPIS NADLEŽNIM MINISTARSTVIMA ZA RJEŠENJE PROBLEMA MORATORATIJA NA FINANCIJSKE LEASINGE 

UGP zajedno sa članovima Inicijative povremenog prijevoza putnika već nekoliko mjeseci ukazuje na nedopustiv odnos leasing kuća prema svojim klijentima. Svjesni smo da se nagomilani problemi u odnosima leasing kuća – klijent mogu riješiti samo tripartitno. Nepartnersko pozicioniranje leasing kuća u situaciji korona krize osuđujemo te smatramo kako je jedino moguće rješenje donošenje zakona ili uredbe kojima bi se reguliralo aktiviranje moratorija na leasinge i kredite na minimalno 12 mjeseci, s mogućnošću produljenja na dodatnih 6 mjeseci, kao i način obračuna mjesečne kamate na odgođenu mjesečnu glavnicu, u razdoblju moratorija. Sukladno tome, dali smo svoje prijedloge rješenja te se nadamo da ćemo konačno doći do zadovoljavajućeg ishoda.
 

  • UGP ISTRAŽIVANJE: JESU LI HRVATSKI PODUZETNICI SPREMNI NA PROMJENE?

Ova kriza će u narednim mjesecima, ako već nije, natjerati mnoge poduzetnike na promjenu poslovanja. Kolika je svijest o novom funkcioniranju tržišta i spremnost na potrebne promjene? Odgovore smo dobili u istraživanju koje smatramo izrazito važnim jer one koji ne budu spremni na promjene i potencijalni zaokret u poslovanju, čeka teška i neizvjesna jesen.
 

JESU LI HRVATSKI PODUZETNICI SPREMNI NA PROMJENE?

  • PITALI SMO HTZ: ŠTO SE ČEKA?

Nakon što nas je Nizozemska u prošlom tjednu obojala narančastim, pitali smo gdje je HTZ i što radi? Jesu li ranije znali za ovo ili ih je ova informacija i ovo stanje zadesilo kao i cijeli turistički sektor na Jadranu? Pregovaraju li, rade li na rješavanju problema zajedno sa Ministarstvom vanjskih poslova RH? Odbor za turizam i ugostiteljstvo UGP-a je već nekoliko puta upozoravao na ovakvu situaciju i izostanak hitne i konkretne akcije HTZ-a. Već smo ranije objavljivali članke u stranim medijima u kojima je stajalo kako je hrvatski turizam siguran, kako su zone na Jadranu sigurne, kako nema žarišta te kako su hrvatski turistički radnici itekako svjesni situacije i rade sve na zaštiti svih gostiju. To smo objavili mi, UGP, a ne oni čiji je to posao. 

Također predložili smo osiguravajućim kućama novi paket osiguranja za turiste koji dolaze u Hrvatsku, u slučaju zaraze korona virusom, po uzoru na neke europske zemlje. To osiguranje bi pokrilo sve troškove liječenja. Nadamo se kako će osiguravajuće kuće uvidjeti nužnost takve vrste osiguranja u ovim vremenima.

ŠTO SE ČEKA?

Postani član UGP-a

Neka se i tvoj glas čuje

Učlani se