30. rujan 2021.

Rezultati anketa za izbor predsjednika Hrvatske gospodarske komore

UGP PROVEO ANKETU ZA IZBOR PREDSJEDNIKA HGK

 

Je li došlo vrijeme za promjene u Hrvatskoj gospodarskoj komori koju već duži niz godina vodi Luka Burilović, pitali smo javnost

Udruga Glas poduzetnika smatrala je kako je bilo potrebno provesti ankete na temu izbora predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Budući da se na poziciju predsjednika HGK kandidirao izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, Dražen Oreščanin, Udrugu je zanimalo mišljenje javnosti na tu temu. Dugogodišnji predsjednik HGK, Luka Burilović, odlučio je na brzinu raspisati natječaj za poziciju predsjednika s rokom prijave od samo sedam dana, iako njegov mandat istječe tek 1. travnja iduće godine. U ovogodišnjoj utrci za poziciju predsjednika HGK imamo dva potpuno različita kandidata, a iz priloženih rezultata, može se vidjeti koga podržava većina javnosti.

Anketa 127.

(Grafikon 1.)

Izvor: Podaci s Facebook grupe Udruga Glas poduzetnika - mjere i reforme za Hrvatsku 2.0 i Facebook stranice Glas poduzetnika

Na Grafikonu 1. mogu se vidjeti odgovori na pitanje iz Ankete 127. “Mislite li da izbori za predsjednika HGK mogu biti pošteni i bez političkih utjecaja?” U anketi je sudjelovalo sveukupno 326 ispitanika, a njih 289 (88,5%) ne vjeruje da će izbori za predsjednika Hrvatske gospodarske komore biti pošteni i bez političkih utjecaja, odnosno smatraju da će sigurno biti pritiska. Od 326 ispitanika, njih 36 (9,6%) nije sigurno da će izbori biti pošteni, a samo njih šest (1,9%) misli kako će zaista pobijediti bolji kandidat.  

Rezultati ove ankete pokazuju kako većina (88,5%) misli da će itekako biti pritiska te da će i ovi izbori za predsjednika Hrvatske gospodarske komore biti pod političkim utjecajem i nepošteni.

Anketa 128.

(Grafikon 2.)

Izvor: Podaci s Facebook grupe Udruga Glas poduzetnika - mjere i reforme za Hrvatsku 2.0 i Facebook stranice Glas poduzetnika

Grafikon 2. prikazuje rezultate Ankete 128. “Za koga biste vi glasali na izborima za predsjednika HGK, da ste jedna od 93 firme koje su članice?”.  Anketi je pristupilo  sveukupno 268 ispitanika. Na pitanje za koga bi glasali na izborima za predsjednika HGK, da su u skupštini, njih 262 (98,1%) odgovorilo je da bi glasalo za Dražena Oreščanina, četiri ispitanika (1,2%) nisu mogli odlučiti za koga bi glasali, a dva ispitanika (0,8%) bi svoj glas dala Luki Buriloviću. 

Rezultati ove ankete pokazuju kako bi skoro svi ispitanci (98,1%) voljeli vidjeti Dražena Oreščanina na poziciji novog predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Rezultati anketa pokazuju kako javnost želi vidjeti Dražena Oreščanina na poziciji predsjednika HGK i smatra kako je bilo dosta političkih utjecaja i podobnih ljudi u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Je li došlo vrijeme da se napokon napravi zaokret unutar jedne institucije koja već godinama ne izlazi iz krize? Za naše ispitanike svakako je. Međutim, mnogi se pribojavaju da je politička elita i dalje veoma snažna te da će njezin utjecaj imati veliku važnost na ovim izborima, odnosno da će i ovi izbori biti nepošteni.

Postani član UGP-a

Neka se i tvoj glas čuje

Učlani se