UGP NA WEEKEND MEDIA FESTIVALU

Posted by GlasPoduzetnika on August 25, 2023

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na Weekend Media Festival, regionalni godišnji festival komunikacijske industrije, koji će se održati od 21. do 24. rujna 2023. 


Sudjelovanje na WMF-u omogućuje Vam pristup svim aktualnim predavanjima, panelima i radionicama te vam pruža jedinstvenu mogućnost upoznavanja i razmjene iskustava s vodećim stručnjacima iz industrije. Udruga Glas poduzetnika za vas kao članove osigurala je poseban popust na kotizaciju za sudjelovanje, a konačna cijena iznosi 460 eura + PDV. Ulaznice možete kupiti putem službenih stranica WMF-a.


U organizaciji UGP-a u subotu, 23.9. očekuju Vas 3 panela s aktualnim temama:

  • 11:00-11:30 AI era: Inoviraj, implementiraj, dominiraj

  • 12:15-13:00 Kontroverzni poduzetnik

  • 15:30- 16:00 Cyber sigurnost: Kako ne postati digitalni doručak za hakere


U nastavku teksta donosimo Vam dodatne informacije o panelima koje smo pažljivo pripremili unutar naše organizacije. 


Subota, 23.9.2023. 11:00-11:30 

AI era: Inoviraj, implementiraj, dominiraj


Suvremene tvrtke sve više koriste umjetnu inteligenciju u svojim svakodnevnim operacijama kako bi efikasno obavljale radne zadatke. No, ključno pitanje jest: kako to čine i s kolikim uspjehom? Transformira li umjetna inteligencija medijski prostor? Ova panel diskusija istražuje konkretne primjene AI tehnologija u medijskom sektoru te otvara pogled na potencijale koje se pružaju poduzetnicima. Aco Momčilović, Hajdi Ćenan i Dražen Oreščanin uživo će podijeliti svoja bogata iskustva u rješavanju izazova koji proizlaze iz brze digitalne transformacije. Panel će moderirati Dražen Tomić.


Hajdi Ćenan, panelisticaHajdi je suosnivačica i direktorica deep tech startupa airt koji omogućuje kompanijama da analiziraju i predvide ponašanje svojih krajnjih korisnika, čak i ako nemaju internu AI ekspertizu. Redovna govornica i panelistica na poslovnim konferencijama na temu umjetne inteligencije i startup scene, bila je imenovana među 100 najutjecajnijih poslovnih žena u Hrvatskoj, nominirana za Veuve Clicquot Business Woman Award te navedena među 100 najvažnijih STEM poduzetnika u Hrvatskoj. Hajdi je također suosnivačica PWMN Croatia, udruge koja promiče jednakost i ravnopravnost i u funkciji je predsjednice Hrvatske startup ekosustav udruge (Cro Startup). Ujedno je i predstavnica hrvatskog startup ekosustava pri Europskoj Komisiji i Parlamentu te sjedi u odboru European Startup Network organizacije.


Dražen Oreščanin, panelist


Dražen Oreščanin je jedan od troje osnivača i partnera u tvrtki Poslovna inteligencija, vodećeg implementatora analitičkih IT sustava u Hrvatskoj i regiji s gotovo 200 zaposlenih u Hrvatskoj i podružnicama u Velikoj Britaniji, Austriji, Švedskoj i državama regije. Poslovnu karijeru je započeo u Zagrebačkoj banci gdje je od 1992. do 1998. sudjelovao u razvoju aplikacija za ocjenu kreditnog rizika i upravljanja rizikom te na razvoju sustava za izvještavanje. Nakon toga odlazi u Grupaciju Kaptol banke gdje je bio potpredsjednik za informacijsku tehnologiju. Od 2000. kao zamjenik direktora IT-a, odgovoran je za operativno upravljanje segmentima informacijskog sustava Agrokora. U Poslovnoj inteligenciji je od osnivanja tvrtke 2001. na poziciji direktora Strategije i razvoja, te je od 2010. do 2022. na poziciji Predsjednika Uprave. Odgovoran je za razvoj novih tržišta, ostvarivanje i razvoj odnosa sa strateškim partnerima te razvoj novih proizvoda i usluga. Sudjeluje na najsloženijim projektima u ulozi enterprise arhitekta kod klijenata kao što su Hrvatski telekom, A1 Hrvatska, United Grupa,  Elisa, Saudi Telecom Company, Telenor, Telekom Slovenije i mnogi drugi. Od 2022. godine je član uprave zadužen za razvoj poslovanja u tvrtki Legit Software, koja je nastala kao spin-off Poslovne inteligencije. 2011. je završio poslijediplomski studij primijenjenog računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva čime je stekao titulu Magistra znanosti. Trenutačno pohađa doktorski studij. Od 2013. do 2015. bio je član Upravnog odbora Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx. Jedan je od pokretača i član Upravnog odbora Udruge Glas Poduzetnika i jedan od pokretača i mentor u BIRD Inkubatoru za umjetnu inteligenciju i analitiku. Od 2023. godine član je Upravnog odbora hrvatske udruge za promicanje umjetne inteligencije CroAI.

Aco Momčilović, panelistAco je nakon uspješno završene psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nastavio svoje obrazovanje i stekao titulu izvršnog MBA na Cotrugli Business School. Tijekom svog profesionalnog razvoja, aktivno se educirao na renomiranim institucijama poput NLP Leadership Academy, Integral School of Organizational Development i Aspen Institute. Od početka 2018. godine, Aco je uspostavio vlastitu tvrtku FutureHR, gdje je poslovni stručnjak i savjetnik za različite klijente. Njegovi projekti obuhvaćaju širok spektar područja, uključujući definiranje vizije i misije kompanije, "brendiranje" kompanije, dizajn organizacije, regrutiranje, edukacije, kompenzacije i beneficije, poslovno savjetovanje i mentoring. Izvan profesionalne sfere, Aco je predsjednik udruge MBA Croatia, koja okuplja MBA diplomante u Hrvatskoj. Također je predsjednik poslovno-humanitarne organizacije POZA, koja se posvećuje promicanju korporativne odgovornosti i društvene dobrobiti, a kao suosnivač Globalnog instituta za etiku umjetne inteligencije (Global AI Ethics Institute), igra ključnu ulogu u oblikovanju etičkog okvira umjetne inteligencije na globalnoj razini. S dubokim razumijevanjem potencijalnih koristi i rizika povezanih s AI, Aco se posvećuje promicanju odgovornih i etičkih praksi u razvoju i primjeni AI tehnologija. 


Dražen Tomić, moderatorDražen Tomić u novinarstvu, fotografiji i video produkciji broji preko 25 godina iskustva. Glavni je urednik i osnivač ICTbusiness.info portala koji se bavi telekomunikacijama, tehnologijom, IT tržištem, te biznisom iza tehnologije. Pokretač je dviju TV emisija o tehnologiji ICTbusiness TV i ICT na TI, koje je osim na lokalnim TV postajama moguće pratiti na i na vlastitom IPTV kanalu ICTbusiness TV na svim domaćim IPTV platformama - HT MAX TV, Iskon TV, A1 TV, EON TV te regionalnim streaming platformama. 


Subota, 23.9.2023. 12:15-13:00 

Kontroverzni poduzetnik


Panel "Kontroverzni poduzetnik" pruža dublji uvid u način na koji mediji oblikuju percepciju o poduzetnicima. U današnjem svijetu gdje je medijska prisutnost ključna, razumijevanje utjecaja medijskog izvještavanja na sliku o poduzetnicima postaje nužno. Panel će okupiti stručnjake iz područja novinarstva, komunikacija i poduzetništva kako bi analizirali dinamiku koja stoji iza stvaranja slika o "kontroverznim poduzetnicima". Raspravljat će se o tome kako mediji biraju naslove, tonalitet i sadržaj u svojim člancima kako bi istaknuli kontroverze i skandale povezane s poduzetnicima, te kako te odluke oblikuju javno mišljenje.


Hrvoje Bujas, panelistHrvoje Bujas jedan je od troje osnivača i partnera u tvrtkama Pravi Klik d.o.o. i Siguran Klik d.o.o. Navedene tvrtke stoje iza brendova kao što su CrnoJaje.hr – vodeći eCommerce site baziran na uslugama u RH, GoHome – tražilica nekretnina koja trenutno posluje u 7 zemalja (Hrvatska, Slovenija, BiH, Italija, Češka, Slovačka i Srbija) te Osiguraj.me – online kupnja polica auto osiguranja. Završio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Jedan je od inicijatora i suosnivača CISEx-a (Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera), a od 2011. do 2013. bio je Predsjednik i član Upravnog odbora. Sretno je oženjen i otac dva sina. Jedan je od pokretača Inicijative Glas poduzetnika.

Aleksandar Stanković, panelistAleksandar Stanković je hrvatski radijski i televizijski voditelj. Osnovnu školu pohađao u Karlovcu, srednju školu u Zagrebu. Godine 1995. diplomirao je pravo na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon studija zaposlio se 1996. na Hrvatskom radiju u informativno-političkoj redakciji. Godine 1998. na Hrvatskom radiju vodio je emisiju Poligraf. Od 2000. godine na HRT-u uređuje i vodi emisiju Nedjeljom u dva. Bitange i princeze i Dobre namjere nastupio kao cameo-glumac tumačeći »poznatog ćelavca«. Autor je dokumentarnih filmova Moje želje moji snovi (2004) i Tata ide u pan (2005) te putopisnih serijala Vjetar u kosi (2014, 2015, 2016). Objavio zbirke poezije Jutra pobijeđenih (2001), Igor Mandić na mjesecu (2010) i Uglavnom su me voljele starije gospođe (2011) te knjigu Sto faca i Aca (2013), o emisiji Nedjeljom u dva. Dobitnik godišnje nagrade HRT-a za 1999. (za emisiju Poligraf) te HND-ovih nagrada »Marija Jurić Zagorka« za 2000. (za najbolji talk show) i »Novinar godine« za 2009.

Zoran Šprajc, panelist


Zoran Šprajc jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih televizijskih voditelja i urednika. Šprajc vodi informativne emisije, a od 2015. godine postaje počinje voditi emisiju RTL Direkt, popularnu upravo zbog Šprajcevih dovitljivih, najčešće sarkastičnih komentara na političku ili društvenu situaciju Hrvatske i svijeta. Prije nego je došao na RTL televiziju, Šprajc je dugo bio novinar, urednik i voditelj Dnevnika HRT-a, sve dok nije postao jedan od osnivača kanala N1, te počeo tamo voditi vijesti. Zoran Šprajc rođen je u Slavonskom Brodu, 1968. godine. Zoran Šprajc osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Slavonskom Brodu. Nakon mature preselio se u Zagreb i upisao Fakultet političkih znanosti, gdje je i diplomirao. Zoran Šprajc voditeljsku je karijeru započeo na radiju 1986. godine. Zaposlio se na Radio Brodu u rodnom gradu i vodio emisiju “Po vašim željama”. Ipak, Šprajc je široj javnosti postao poznat kao voditelj HRT-ovog Dnevnika, kojeg je vodio čak devet godina. Otišao je kada je dobio ponudu biti jedan od osnivača informativne televizije N1, koja je stvorena kao podružnica CNN-a u regiji. Tamo je također radio kao urednik i voditelj, a na poziciji je ostao godinu dana. Zatim je prešao u drugu televizijsku kuću, RTL, gdje su mu dali posao urednika i voditelja informativne emisije RTL Direkt. Njegov način vođenja RTL Direkta 2016. godine donio mu je Večernjakovu ružu za TV osobu godine, a Šprajc ju je posvetio svojoj supruzi. Nešto kasnije iste godine, Šprajc je na Weekend Media Festivalu proglašen najpopularnijim i najboljim televizijskim novinarom, pa čak i unatoč tome što on tehnički nije novinar, već urednik.


Tihomir Ladišić, panelist
Prošao je put od novinara gradske rubrike Televizije Zagreb, do urednika i voditelja najgledanijih i nagrađivanih emisija kao što su bile “Slikom na sliku”, središnji Dnevnik te “60 minuta s Tihomirom Ladišićem” na prvom 24-satnom televizijskom news programu u Hrvatskoj, 24 sata TV. Dobiva poziv iz New Yorka 2006. godine i iduće tri godine radi kao producent i novinar za američki Fox News Channel u Bagdadu. Bio je izvjestitelj iz ratnih zona: Bosna, Kuvajt, Kosovo, Afganistan i dr. Danas je direktor programa N1 televizije. Zaljubljen u sport, svakodnevno trči pet kilometara, uživa u jedrenju i skijanju. Posebno voli film i književnost te putovanja izvan uobičajenih turističkih ruta.

Zoran Turković, panelistZoran Turković iskusni je stručnjak za medije i marketing s dokazanim uspjehom u vođenju i razvijanju uspješnih i inovativnih digitalnih medijskih poslovanja. Stručnjak je za digitalnu transformaciju i upravljanje promjenama. Gospodin Turković započeo je karijeru 2000. godine kao novinar u najeminentnijem nacionalnom listu "Večernji list". Tijekom godina, njegova karijera se preusmjerila prema menadžmentu, te je 2005. godine preuzeo ulogu izvršnog urednika u novom nacionalnom listu "24sata". Nakon toga, 2009. godine vratio se u "Večernji list" kao zamjenik glavnog urednika, a četiri godine kasnije napustio je uredničku ulogu (proizvodnju sadržaja) i prebacio se na poslovnu stranu kao direktor za digitalni razvoj. U 2014. nastavio je karijeru kao direktor digitalnih medija u "24sata", a od 2019. je COO i član Uprave u istom mediju. U siječnju 2021. godine unaprijeđen je na poziciju izvršnog direktora (CEO) "24sata". Gospodin Turković diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a kasnije je završio MBA program na CBS School u Kopenhagenu i CBS-u u Zagrebu.

Petar Štefanić , moderator


Petar Štefanić rođen je 1973. godine u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. Diplomirao je filozofiju i lingvistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegova 18-godišnja novinarska karijera započela je u redakciji unutarnje politike Hrvatskog radija 2001. godine. Ubrzo nakon toga, već 2005., dobiva ponudu za prelazak na HRT kao voditelj i urednik ugledne političke emisije Otvoreno. Odlaskom s pozicije voditelja Otvorenog, uređivao je i vodio niz gledanih političkih magazina javne televizije, uključujući Post Scriptum, Dossier.hr, Spektar i Labirint. Paralelno je radio i kao novinar u središnjem Dnevniku HRT-a i reporter u Latinici, a uređivao je i vodio večernje vijesti. Godine 2016. prelazi na N1, gdje tri godine vodi i uređuje večernji talk show Pressing. U emisiji, koja se emitira triput tjedno, Štefanić je ugostio široki krug protagonista iz društveno-političkog života Hrvatske, ali i iz kulture i sporta. Krajem 2019. godine osniva svoju tvrtku za komunikacije, Word. Svoje dugogodišnje medijsko iskustvo sada prenosi klijentima koje trenira za medijske nastupe, a usto i moderira i vodi panele i konferencije. Posebno se ističe u svojim medijskim treninzima za političke stranke u Hrvatskoj, vodeće managere velikih tvrtki, kao i za brojne dužnosnike u hrvatskom poslovnom i javnom sektoru. U području moderacija, najviše se izdvajaju konferencije koje je odradio u sklopu tech evenata poput Bug future showa, Debuga i Windaysa, poznatog regionalnog Weekend Media festivala, kao i Greencajta koji se bavi pitanjima održivosti i zelenih politika.


Subota, 23.9.2023. 15:30-16:00 

Cyber sigurnost: Kako ne postati digitalni doručak za hakere


U središtu ovog panela leži dubinsko razumijevanje svijeta cyber sigurnosti, istražujući ključne aspekte zaštite medija i poduzetnika od sve složenijih prijetnji računalnih napadača. U raspravi, stručnjaci će se osvrnuti na konkretne strategije za očuvanje digitalne sigurnosti. S posebnim fokusom na pitanja kao što su zaštita osjetljivih podataka, primjena preventivnih mjera protiv napada i razvoj otpornosti na raznovrsne cyber prijetnje, ovaj panel pružit će dublji uvid u važnost zaštite informacija i omogućiti sudionicima da bolje razumiju izazove koje se pojavljuju u ovoj oblasti.


Daniel Šimić, panelistDaniel je u svojih 20 godina internacionalnoga iskustva u konzalting i ICT industriji strukturirao i vodio kompleksne transformacijske projekte u telekomunikacijskoj industriji i javnom sektoru u Hrvatskoj i CEE regiji. Vodio je poslovanje IBM Consultinga u Hrvatskoj te je bio zadužen za razvoj regionalnog poslovanja u telekomunikacijskoj industriji kao član IBM Consulting CEE Leadership tima. Karijerni put započeo je 1999. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, potom nastavio u Ericsson Nikoli Tesli, nakon čega započinje konzultantsku karijeru u SAD-u i Velikoj Britaniji.


Marko Rakar, panelistMarko je direktor savjetničkog društva MRAK usluge sa sjedištem u Zagrebu. Posjeduje bogato iskustvo u radu s medijima i pisanju članaka te je jedan od pionira korištenja interneta u Hrvatskoj. Također je priznat predavač i savjetnik na područjima organizacije, računalne sigurnosti, novih medija, politike i statistike. Sudjelovao je u političkim kampanjama diljem Europe, Azije, Latinske i Sjeverne Amerike. Marko je također radio s međunarodnim institucijama kao što su Vijeće Europe, Europski fond za Balkan, UNDP, OSCE, Svjetska Banka, Transparency International, U.S. State Department, Olof Palme International Centre, Open Government Partnership i hrvatska vlada.  Osvojio je priznanja poput "Top 10 who are changing the world of politics on the Internet" i "šampion otvorene vlasti". Marko je bio predsjednik udruge „Vjetrenjača“ koja promovira transparentnosti i otvorenu vlast, član TED-a i član Međunarodnog udruženja certificiranih istražitelja prijevara (ACFE) i tajnik Hrvatske podružnice udruženja certificiranih istražitelja prijevara. Marko je također i pridruženi član Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, a u 2013. godini je primio medalju „Informatika“ od strane Hrvatskog informatičkog zbora koja se dodjeljuje organizacijama i osobama koje su ostvarile izvanredne rezultate u širenju i promociji informacijskih tehnologija.


Iva Rogović Lekić, panelistica


Iva Rogović Lekić predsjednica je Uprave Marsh McLennan Hrvatska, Senior Vice President Marsh McLennan, najveće svjetske korporacije za upravljanje rizikom (NYSE: MMC) sa 150-godišnjom tradicijom poslovanja. Iva Rogović Lekić po zanimanju je profesionalna pilotkinja i diplomirana inženjerka zračnog prometa. Nakon školovanja u USA, profesionalne letačke karijere i karijere brokerice u poslovnoj avijaciji počinje raditi u Triglav  osiguranju, gdje je vodila brokerski kanal, a zatim na upravljačkim funkcijama u brokerskim društvima. Posljednje četiri godine radi u Marshu kao Predsjednica uprave Marsh Hrvatska, a od 2023. je CEO Marsh McLennan Croatia, i trenutno vodi portfelj od više od 400 klijenata. Tijekom brokerske karijere stručno se usavršava u Londonu, središtu svjetskoga brokerskog i osiguravateljskog i reosiguravateljskog biznisa. Iva ima bogato iskustvo u upravljanju projektima, upravljanju ljudima i prodaji. Aktivno sudjeluje u izgradnji tržišta osiguranja i reosiguranja regije kroz unapređenje procesa planiranja, koordinaciju programa, ali i kroz čvrste, partnerske odnose sa svim dionicima. Ivino iskustvo vezano je za „egzotičnije“ vrste osiguranja, poput cyber osiguranja, osiguranja od menadžerskih odgovornosti, osiguranja potraživanja te reosiguranja u svim sektorima.


Duško Martić, panelistDuško Martić je rukovodilac sektora zaštite intelektualne svojine u United Media, najvećoj medijskoj tvrtki u Jugoistočnoj Europi. Duško vodi sve aktivnosti zaštite sadržaja i borbe protiv piratstva: od otkrivanja i istrage do kaznenih postupaka i parnica/izvršenja povodom kršenja prava intelektualnog vlasništva. U okviru svog posla rukovodi tehničkim poslovima zaštite sadržaja i detekcije piratstva i usmjerava dizajn proizvoda za alate za zaštitu sadržaja. Član je Ekspertske grupe pravnika Opservatorije Ureda za intelektualno vlasništvo Europske unije (EUIPO) i predstavlja United Media u Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA), Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) i Association of Commercial Televisions and Video on Demand Services (ACT).


Aco Momčilović, moderatorAco je nakon uspješno završene psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nastavio svoje obrazovanje i stekao titulu izvršnog MBA na Cotrugli Business School. Tijekom svog profesionalnog razvoja, aktivno se educirao na renomiranim institucijama poput NLP Leadership Academy, Integral School of Organizational Development i Aspen Institute. Od početka 2018. godine, Aco je uspostavio vlastitu tvrtku FutureHR, gdje je poslovni stručnjak i savjetnik za različite klijente. Njegovi projekti obuhvaćaju širok spektar područja, uključujući definiranje vizije i misije kompanije, "brendiranje" kompanije, dizajn organizacije, regrutiranje, edukacije, kompenzacije i beneficije, poslovno savjetovanje i mentoring. Izvan profesionalne sfere, Aco je predsjednik udruge MBA Croatia, koja okuplja MBA diplomante u Hrvatskoj. Također je predsjednik poslovno-humanitarne organizacije POZA, koja se posvećuje promicanju korporativne odgovornosti i društvene dobrobiti, a kao suosnivač Globalnog instituta za etiku umjetne inteligencije (Global AI Ethics Institute), igra ključnu ulogu u oblikovanju etičkog okvira umjetne inteligencije na globalnoj razini. S dubokim razumijevanjem potencijalnih koristi i rizika povezanih s AI, Aco se posvećuje promicanju odgovornih i etičkih praksi u razvoju i primjeni AI tehnologija.