Treba li Zagreb gasiti svjetlo i paliti mrak?

Ilegalne oglasne površine treba maknuti, ali u skladu s postojećim zakonima

Posted by admin1 on March 13, 2023

Udruga glas poduzetnika još jednom iznosi svoj jasan i nedvojben stav u korist svih poduzetnika. Naime, podržvavamo inicijativu da se uklone sve ilegalne oglasne površine te smatramo da za to već godinama postoje alati u trenutnoj Odluci o komunalnom redu. Takovu ćemo odluku podržati i u realizaciji pružiti podršku svakom gradonačelniku i gradskom službeniku, jer se time stvara preduvjet zdravog i ravnopravnog slobodnog tržišta.

Tvrditi da je uklanjanje legalno postavljenih svjetlećih panoa, sa bilo koje površine, jedino rješenje za eventualnu problematiku osvjetljenja u noćnim satima je obmana u korist osobnog afiniteta nekog službenika spram ove gospodarske grane. I ptice na grani i građani u stanovima već znaju za mnogo puta spomenuti Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Zakonom je omogućeno da se uvjetuje smanjenje osvjetljenja panoa, a nakon određenog večernjeg sata i isključivanje rasvjete panoa. Ta mjera će osigurati spomenutim građanima na koje pojedini panoi imaju utjecaja miran san, a poduzetnicima nastavak legalno pokrenutog poslovanja i uloženog kapitala.

Ističemo još jednom kako želimo red na tržištu vanjskog oglašavanja, ali on mora biti uveden u skladu s zakonima. Uspoređivati Zagreb s Dubrovnikom je hvalospjevni pokušaj po pitanju reguliranja reklamiranja. Da li su Dubrovnik, bez da uspoređujemo brojem stanovništva, i Zagreb iste urbane sredine? Da li je Zagreb grad smješten u uskom ograničenom prostoru s dominatno jedno-tračnim, jednosmjernim ulicama omeđenim privatnim kućama i okučnicama tik uz ulicu? Ili je Zagreb metropola sa šestero-tračnim avenijama, alejama i četvero-tračnim ulicama omeđenim javnim zelenim površinama? U kontekstu reklamnih površina nije moguće uspoređivati ova dva grada. Rješenja u Dubrovniku su mudro izrađena u skladu s potrebama tržišta jer sve površine veće od te površine nije moguće kvalitetno percipirati u prolazu i prostoru.

U Zagrebu je potrebno izraditi rješenje u skladu s potrebama tržišta primjenjujući odredbe važećih zakona kako bi se zaštitilo pravo i sigurnost građana. Ako ćemo Zagreb uspoređivati s drugim gradovima, potrebno ga  je usporediti s rješenjima gradova iste ili približno iste urbane matrice. Gradovima poput Londona, Pariz, i drugih metropola Europe. Svako drugo rješenje, odnosno sadašnji Nacrt prijedloga Odluke o komunalnom redu i izjave kojima gradonačelnik opravdava istu, nisu novi list. To je stara politika poslovnog pogodovanja, a u ovom slućaju i afinitetu manjeg broja ljudi koji jednostavno ne žele reklame, a čiji poticaj je ideologija odmaknuta o zdravog razuma i društveno odgovornog upravljanja.

Ako je potrebno mi ćemo poduzeti dodatne aktivnosti da educiramo i osvjestimo gradonačlenika i bliske mu suradnike da Grad Zagreb nije njegov da ga redi prema svojem ukusu, već živo društveno-ekonomsko tkivo koje treba ispravno, zdravorazumski i odgovorno usmjeravati u razvoju.