Svečano otvorenje Centra novog života točno godinu dana nakon potresa u Petrinji

PODUZETNIČKA SCENA U PETRINJI

Posted by admin_ on January 03, 2022

Udruga Glas poduzetnika pokrenula je projekt Centar novog života u Petrinji svega nekoliko dana nakon potresa i omogućila lokalnim poduzetnicima mjesto za poslovanje


Prošlo je točno godinu dana od razornog potresa koji je zadesio Petrinju i okolna područja. U sklopu obilježavanja teške obljetnice organizirano je svečano otvorenje Centra novog života na kojemu je premijer Andrej Plenković s ministrima obišao Centar. Nakon obilaska Centra novog života, nastavio se službeni protokol u sklopu obilježavanja godišnjice. 


Udruga Glas poduzetnika je prva uočila problem poduzetnika u porušenom gradu i zajedno s Hrvatskim Centrom za Potresno Inženjerstvo ponudila rješenje kako potaknuti poduzetničku scenu u Petrinji. Nakon manje od godinu dana rezultati su itekako vidljivi, na nekad praznoj ledini nastao je poduzetnički centar s preko 2.200 kvadrata zatvorenog prostora u kojem je svoje mjesto našlo 56 petrinjskih poduzetnika koji su ostali bez svojih lokala i 160 njihovih zaposlenika. 


Udruga Glas poduzetnika donirala je 26 od ukupno 160 kontejnera, a lokalni poduzetnici napokon su dobili objekte u kojima su mogli nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima. Odbor za graditeljstvo i arhitekturu udruge Glas poduzetnika na čelu s Mislavom Bašićem u suradnji s Krunoslavom Komesarom iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo pokrenuli su i projektirali Centar novog života, koji je postao osnova oporavka gospodarstva pogođenog kraja.


“Ponosan sam što smo pokazali da su poduzetnici pokretači ovog društva. Isto tako sam ponosan na ideju UGP-a i HCPI-a koju su prepoznali Vlada Republike Hrvatske i Grad Petrinja. Javni i privatni sektor MOGU i MORAJU rame uz rame stupati u nove pobjede za novu Hrvatsku. Ovim putem se zahvaljujem cijeloj ekipi iz Grada Petrinje na čelu s gradonačelnicom Magdaelnom Komes, koji su zajedno s nama volonterima danonoćno radili na projektu Centra novog života. Idemo u nove pobjede, završili smo težak i zahtjevan projekt, a posla pred nama je puno.” - izjavio je Mislav Bašić, koordinator Odbora za arhitekturu i graditeljstvo UGP-a.


Na današnjem otvaranju otkrivena je i spomen-ploča na kojoj piše da je CNŽ zajednički projekt Udruge Glas Poduzetnika, Hrvatskog Centra za Potresno Inženjerstvo, Grada Petrinje i Vlade Republike Hrvatke. Takav projekt, kao vid javno-privatnog partnerstva, može i treba biti model za buduću suradnju ne samo u obnovi, nego u svim drugim društvenim sferama gdje se može primijeniti.


Ovim putem udruga Glas poduzetnika se želi zahvaliti svim donatorima i vrijednim volonterima koji su omogućili da ideja Centra novog života postane stvarnost te naglasiti kako smatra da će ovaj projekt doprinijeti poduzetničkoj sceni u Petrinji i bržem oporavku cijele županije.


“Odmah nakon razornog potresa koji je zadesio Petrinju volonteri i poduzetnici UGP-a su pokazali visok nivo svijesti i brige za alarmantno stanje u kojem se našlo stanovništvo i poduzetništvo Petrinje i SMŽ! Kao rezultat kontinuirane skrbi za malo i srednje poduzetništvon na redovitoj koordinaciji UGP-a rodila se ideja o podizanju Centra novog života! Brojni volonteri, među kojima su bili razni profili inženjera i konzultanata, dali su u tim teškim trenucima za Petrinju velik doprinos izgradnji ovog jedinstvenog volonterskog zdanja ne mareći za svoje vrijeme i energiju te materijalna dobra! Danas smo ponosni na ostvarenje, a posebno na sinergiju s gradom i Stožerom jer smo željeli pokazati, da smo zajedno jači na putu općeg dobra i zajedničkog napretka!” - izjavio je Danko Bačelić, koordinator UGP-a za Petrinju.