STOP nelojalnoj konkurenciji!

PRAVILA TREBAJU VRIJEDITI ZA SVE JEDNAKO

Posted by admin1 on June 06, 2022

Udruga Glas poduzetnika i Udruga pogrebnika Hrvatske žele da se jasno definira uloga komunalnih društava u tržišnom gospodarstvu i da se pod hitno naprave promjene


Udruga Glas poduzetnika i Udruga pogrebnika Hrvatske ovim putem žele odgovore na nekoliko pitanja. Najviše nas zanima koja je uloga komunalnih društava u tržišnom gospodarstvu Republike Hrvatske? Naime, želimo ukazati na probleme koji se tiču pogrebničke djelatnosti u Hrvatskoj. Problem je u tome što su komunalci u jednom trenutku komunalne tvrtke, a već u sljedećem su trgovačka društva pa mogu raditi sve gospodarske djelatnosti. Udruga pogrebnika Hrvatske već godinama skreće pozornost na postojeći problem i upozoravaju da je potrebno uskladiti sa Zakonom o trgovačkim društvima. Gradske komunalne tvrtke, zbog samog smisla osnivanja, financiranja, investiranja i saniranja gubitaka trebaju biti ustanove, a ne trgovačka poduzetnička društva. 


Također, u slučaju da su komunalci d.o.o. ili d.d. ravnopravni subjekti na tržištu s poduzetnicima zašto nikada niti jedan Grad ili JLS nije raspisao javni natječaj za dodjelu održavanje groblja i pogrebne poslove kako bi se i poduzetnici natjecali, nego je automatizmom dao te poslove svom komunalcu. Smatramo da je ovakav pristup u potpunosti nekorektan i nepošten te da bi se pod hitno trebalo to promijeniti kako bi svi imali jednake mogućnosti jer se ovim pristupom onemogućuje slobodno poduzetništvo, a ono je ključ za daljnje razvijanje. Nelojalna konkurencija koju provode gradska poduzeća preko komunalnih poduzeća, a koja spadaju pod gradsku vlast, je također jedan od velikih problema. Zar ćemo zaista takve stvari dopuštati da se i dalje provode? Osim toga, više od tri godine čeka se na očitovanje Ustavnog suda na žalbu Udruge pogrebnika hrvatske i Hrvatske obrtničke komore, na u Saboru RH usvojen je Zakon o komunalnom gospodarstvu koji je u samom smislu njegovih načela kontradiktoran sam sebi,  što nije nimalo u redu. Tako izmijenjen i usvojen Zakon o komunalnom gospodarstvu štetan je i za građane i za poduzetnike. S predloženim, a za drugo čitanje izmijenjenim čl. 36. („Trgovačka društva koja obavljaju komunalne djelatnosti, ne mogu obavljati druge gospodarske djelatnosti.“), sada u čl. 34. nameću se gospodarske djelatnosti da ih obavljaju i komunalci s obrazloženjem dvojnog knjigovodstva, što nigdje u EU ne postoji. Europske države imaju gradske komunalne ustanove - tvrtke koje se isključivo bave komunalnim poslovima za potrebe građana i poduzetnika. 


Želimo skrenuti pozornost i na to da je pogrebnik Mario Kolarević odlučio protestirati ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja jer mu se u Virovitici ne dozvoljava rad od strane lokalnih moćnika, što je apsurdno, budući da virovitički komunalac zbog izdavanja termina za ukope na grobljima koja oni drže, traže ovjerene izjave - punomoć naručioca pogrebničkih usluga kod javnog bilježnika, što se apsolutno nigdje drugdje ne traži. Ono što je zabrinjavajuće i da ga je nepoznata osoba u 4 ujutro fizički napala. Stoga tražimo da se poštuje zakon i želimo da se taj sustav promijeni kako bi svi imali jednake šanse za normalan i pošten rad. 


“U EU je POGREBNIK samo POGREBNIK i oba subjekta posluju uz odličnu komunikaciju bez greške, a s profesionalnom i pijetetnom uslugom za građane. “ - izjavio je Damir Sapanjoš, predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske.