Proglašeni pobjednici SME EnterPRIZE 2023. natječaja u održivosti u Hrvatskoj

Posted by GlasPoduzetnika on July 19, 2023


Udruga Glas poduzetnika je i ove godine uspješno provela natječaj SMEEnterPRIZE zajedno s partnerima Generali Hrvatska i Privrednom bankom Zagreb, a s ciljem podrške malim i srednjim poduzećima u njihovoj održivoj  transformaciji. 


Ove godine u natječaju je sudjelovalo više od 140 malih i srednjih poduzeća iz Hrvatske, što je porast od 40% u odnosu na prošlogodišnje izdanje. Na završnoj manifestaciji održanoj u Zagrebu proglašeni su Heroj održivosti kao ukupni pobjednik natječaja te pobjednici u  kategorijama Zajednica i Okoliš. Pobjednicima su uručene nagrade ukupne vrijednosti od 18.770 eura/141.422 HRK kuna bruto. Stručni žiri, kojeg su činili istaknuti domaći stručnjaci iz akademske zajednice, medijski djelatnici i poduzetnici, odabrao je po dva finalista u svakoj kategoriji te su nagrađeni prvoplasirani i drugoplasirani projekti.
Pobjednici po kategorijama


U kategoriji Zajednica prvo mjesto pripalo je Socijalnoj zadruzi Humana Nova, eko društvenom poduzeću iz Čakovca. Humana Nova u sve svoje radne procese uključuje osobe s invaliditetom i druge društveno isključene skupine tražeći inovativna i održiva rješenja za njihovo zapošljavanje. Kroz gospodarenje tekstilnim otpadom, sakupljanje, ponovnu upotrebu i recikliranje tekstila, Humana Nova nudi ekološki održiva rješenja i smanjuje negativan ugljični otisak i utjecaj na okoliš. 


Drugo mjesto u kategoriji Zajednica, kao i prošle godine, osvojila je križevačka tvrtka Hedona d.o.o. Osnovana prije 10 godina s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom u proizvodnji ručno rađenih čokolada i pralina, tvrtka trenutno zapošljava 19 osoba s invaliditetom koji imaju mogućnost svojim radom i trudom sebi i svojoj obitelji osigurati dostojanstven život. Posebni napori ulažu se u kontinuirano uvođenje inovativnih modela kako bi se otvorila nova radna mjesta i osobama s invaliditetom osigurala još kvalitetnija integracija.


U kategoriji Okoliš prvo mjesto osvojila je tvrtka Magic Forest d.o.o. iz Grubišnog Polja. Nagrađeni su temeljem Projekta O2, razvoja osviještenosti o potrebi zaštite šuma putem društveno potaknute sadnje stabala na opožarenim, posječenim i degradiranim područjima, korištenjem inovativnih sistema pošumljavanja te edukacijskih programa. Iz zraka dronom i SeedBombs paketićima obnavljaju i sade nove šume višestruko brže. Dosad su uključili više od 365 pojedinaca, zasadili više od 45.500 stabala, pošumili 102.000 m 2 i angažirali 10 kompanija.


Drugo mjesto u kategoriji Okoliš osvojila je tvrtka Sobočan d.o.o. iz Murskog Središća, koja se bavi proizvodnjom namještaja i opreme. Jedna je od rijetkih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj koja gotovo 70% svojih potreba za energijom u proizvodnji zadovoljava iz sunčeve energije i aktivno provodi kampanju sadnje drveća s novo zasađenih 8.500 sadnica hrasta u okviru kampanje pošumljavanja.
Pobjednici svake kategorije nagrađeni su iznosom od 4.000 eura bruto i godišnjom Digital only pretplatom za Bloomberg Adria. Drugoplasirani projekti u svakoj kategoriji nagrađeni su poslovnim paketom godišnjeg putnog zdravstvenog osiguranja i menadžerskog osiguranja od nezgode u iznosu do 2.000 eura bruto ili ekvivalentnom nagradom, kao i godišnjom Digital only pretplatom za Bloomberg Adria u iznosu 130 eura.


Heroj održivosti SME EnterPRIZE 2023 natjecanja u Hrvatskoj


Između pobjednika kategorija, međunarodni znanstveni odbor koji također okuplja stručnjake iz akademske zajednice, ustanova i gospodarstva – proglasio je Socijalnu zadrugu Humana Nova iz Čakovca Herojem održivosti natječaja SME EnterPRIZE 2023. u Hrvatskoj. Generali je ovu najbolje održivu nacionalnu poduzetničku praksu nagradio nagradnim oglašivačkim paketom na Bloomberg Adria platformama u iznosu 6.250 EUR bruto te će imati jedinstvenu priliku sudjelovati na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu 28. studenoga 2023.Čestitamo svim pobjednicima natječaja SME EnterPRIZE 2023! Njihov predan rad i inovativni pristup pokazuju da uspješno poslovanje može biti usklađeno s društvenom odgovornošću i očuvanjem naše okoline. Veliko hvala svima koji su sudjelovali u natječaju i pokazali kako poduzetništvo može brinuti o zajednici i okolišu. Također, iskrena zahvala suorganizatorima koji su omogućili ovaj natječaj i podržali poduzetnike u ostvarenju njihovih vizija. Čestitamo još jednom svim dobitnicima i želimo im mnogo uspjeha u daljnjem razvoju njihovih održivih poduzetničkih projekata!