Održan redovni godišnji sastanak ESBA-a na kojem je sudjelovao predsjednik UGP-a, Hrvoje Bujas

Posted by GlasPoduzetnika on May 19, 2023

Sastanak UO Europskog Udruženja malih i srednjih poduzetnika (ESBA) na kojem je sudjelovalo pet članova UO održan je 15. i 16. svibnja 2023. u Gibraltaru. Sastanak je održan u prostorima domaćina GFSB (Gibraltarska federacija za malo poduzetništvo) koji je  član ESBA-e,  a okuplja male i srednje poduzetnike s područja Gibraltara.


Sastanak je održan prema unaprijed pripremljenom dnevnom redu koji je uključivao podnošenje financijskog izvještaja, kao i izvještaja o radu u proteklih godinu dana, a predstavljeni su i planovi za buduće razdoblje. Sastanku su u ime UGP-a prisustvovali Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a koji je ujedno i potpredsjednik ESBA-a i Branka Prišlić, glavna tajnica UGP-a. Obzirom da su se poduzetnici u Europi u posljednjih godinu dana suočavali s visokom inflacijom, te energetskom krizom, ali i drugim izazovima uzrokovanim ratom u Ukrajini, predsjednik ESBA-a, David Caro istaknuo je da se kontinuiranom komunikacijom među članovima i redovnim izvještavanjem o stanju u poduzetništvu iz zemalja članica može brže i konstruktivnije djelovati prema institucijama koje svojim odlukama utječu na rad poduzetnika diljem Europe. 

Na sastanku je imenovan novi glavni tajnik ESBA-e, Andrew Cave koji se svojim dugogodišnjim iskustvom u poduzetništvu dokazao kao prava osoba za zastupanje poduzetnika na više razina, a  svoju dužnost obavljat će u uredu ESBA-e  u Bruxellesu.

Dogovoreno je da se slijedeći sastanak Upravnog odbora ESBA-a održi kroz nekoliko mjeseci u Bruxellesu, dok će se u prosincu 2023. organizirati sastanak u RH, a domaćin će biti udruga Glas poduzetnika.

U drugom dijelu sastanka članovima Upravnog odbora ESBA-e pridružili su se poduzetnici iz Gibraltara, odnosno  članovi  GFSB-a  koji su predstavili tvrtke i djelatnosti te iskazali interes za suradnju s poduzetnicima iz cijele Europe. Domaćini su za članove Upravnog odbora ESBA-a organizirali svečani ručak s ministrom gospodarstva, turizma, transporta i luka u Gibraltaru, g. Vijayem Daryananiem i ministricom pravosuđa, jednakosti, javnih standarda i propisa, gđom. Samanthom Sacramento koji su saslušali predstavnike ESBA-e i gibraltarske poduzetnike te s njima razgovarali o aktualnim temama u pojedinim zemljama. Kako bi međunarodni gosti što bolje upoznali Gibraltar, nakon ručka domaćini su organizirali izlet za sve goste na čuveni “Rock of Gibraltar”.
Drugog dana okupljanja članova ESBA-a organiziran je brunch seminar pod nazivom “Iznad granica” na kojem se okupio veliki broj poduzetnika koji su podijelili svoja iskustva i mogućnosti suradnje s financijskim institucijama i bankama u doba inflacije i energetske krize.