Importanne Centar: Kad poduzetnički san postane noćna mora

Kad veliki tlače male

Posted by GlasPoduzetnika on December 18, 2023


Trideset godina nakon izgradnje, prvi zagrebački shopping centar danas se pretvara u mjesto gdje vladaju netransparentne, neetične i nepravedne poslovne prakse koje već godinama oštećuju i tegobno tlače prve hrvatske poduzetnike. Suvlasnici Importanne centra, točnije vlasnici 153 lokala odlučili su stati na kraj odgovornima za dugogodišnje obezvređivanje njihove imovine. 


“U dobroj smo namjeri, kao prvi hrvatski poduzetnici, kupili od Ćirila Zovka i navedene tvrtke Importanne d.o.o. poslovne prostore u Importanne centru za koje plaćamo najskuplje održavanje u Republici Hrvatskoj punih 30 godina, a da nam isti nikada nisu na uvid dali niti jedan jedini račun na temelju kojih nas prekomjerno i tegobno zadužuju čitav niz godina. Ista imovina, najskuplje plaćena ikad u RH po m2, sustavno je devastirana, neodržavana i obezvrijeđena!” - izjavljuju vlasnici lokala i suvlasnici Importanne centra.


Budući da vlasnici poslovnih prostora i suvlasnici Importanne centra svih proteklih godina nikada nisu dobili tražene odgovore od navedenih tvrtki i odgovornih osoba smatramo nužnim obavijestiti kompletnu hrvatsku javnost u osnovanu sumnju na niz nezakonitih postupanja i proizvoljan način jednostranog upravljanja, te obezvređivanja imovine poduzetnika, na koju imaju prava zajamčena Ustavom Republike Hrvatske, a sve zbog krajnjeg cilja - otkupa te iste imovine, za što manji financijski iznos, uz što veći financijski dobitak.


Grad Zagreb, koji je također vlasnik poslovnih prostora i suvlasnik Importanne centra, u sudskom je sporu zbog istog prekomjernog zaduživanja i terećenja od strane tvrtke Importanne d.o.o. i Importanne centar d.o.o. 


Vjerujemo kako sada razaznajete da poduzetnici iz Importanne centra koji uz navedene žive i posluju  već 30 godina, imaju zaista mnogo toga za reći. “Mi suvlasnici i prvi hrvatski mali poduzetnici, osnovano sumnjamo kako smo zakinuti zbog nepodmirivanja obaveze plaćanja troškova održavanja i pričuve od strane navedene tvrtke Importanne d.o.o. kao i čitavog niza ostalih kaznenih djela. Smatramo da je nedopustivo ovakvo ponašanje i netransaparentnost prema malim poduzetnicima koji se bore za opstanak u svojim poslovnim prostorima. Stoga zahtijevamo i pozivamo Ministarstvo financija RH, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, te Ministarstvo pravosuđa RH na što hitnija postupanja spram svih navedenih odgovornih osoba i svih njihovih povezanih društava. Protiv odgovornih osoba tvrtke Importanne d.o.o. i Importanne centar d.o.o. pokrenuti su sudski postupci od strane svih suvlasnika, te je uz navedeno predana kaznena prijava Županijskom Državnom odvjetništvu u Zagrebu, zbog osnovane sumnje na počinjenje čitavog niza kaznenih djela.” - izjavljuju vlasnici lokala i suvlasnici Importanne centra.


Ovo nije samo sukob između poduzetnika i uprave, već i prikaz stanja države u kojoj vladaju nepravedne i nezakonite prakse koje dugi niz godina guše hrvatskog poduzetnika. Sve spomenute institucije pozivamo na odgovornost i na temeljitu istragu kako bi se konačno osigurala zaštita prava malih poduzetnika i spriječila daljnja devastacija njihova poslovanja kao i gradskog proračuna.