Dosta je bilo! Filipoviću odlazi! Zahtijevamo ostavku ministra zbog nedopustivih odluka i afera!

Posted by GlasPoduzetnika on July 12, 2023

Udruga Glas poduzetnika (UGP) izražava duboku zabrinutost zbog nedopustivih postupaka ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, te zahtijeva njegovu ostavku. Zadaća ministra gospodarstva je stvaranje uvjeta za normalno odvijanje ekonomskih procesa i razvoj gospodarstva, međutim, od samog početka svog mandata, ministar Filipović pokazao je kroničan nedostatak stručnosti i sposobnosti za vršenje ove dužnosti. Cijelim nizom štetnih odluka ministar Filipović ugrozio je egzistenciju hrvatskih poduzetnika i njihovih obitelji. 


Aktualni primjer nekompetentnog i potencijalno korumpiranog postupanja ministra Filipovića je upletenost u trenutnu aferu iz HEP-a. Prodaja plina po cijeni nižoj od nabavne cijene, kao i nabava istoga po punjenju skladišta, kao i prestanak istoga tek po izlasku svega u javnost, je neprihvatljiva i svjedoči o ustaljenom neefikasnom upravljanju resursima. Negiranje da je Ministarstvo gospodarstva o viškovima plina obaviješteno uz postojeće dokaze, dodatno izaziva nepovjerenje građana u iskrenost i transparentnost rada državnih čelnika. Ovakvi postupci ne samo da narušavaju integritet Vlade i HEP-a, već izravno oštećuju hrvatske građane, porezne obveznike i poslovnu zajednicu. Ova afera zahtijeva temeljitu istragu kako bi se zaštitili interesi javnosti i gospodarska stabilnost, te izaziva ozbiljne sumnje u sposobnost ministra da vodi resor gospodarstva.


U nizu štetnih odluka ministra Filipovića našla se i nesretna izmjena zakona o trgovini koja u pravilu trgovinama zabranjuje rad nedjeljom. Prema novom planu, trgovci će moći raditi samo 16 nedjelja u godini, što će biti pogubno posebice za male obrtnike poput cvjećara, suvenirnica, pekara i malih trgovina kojima u prosjeku trećina prihoda godišnje dolazi iz radnih nedjelja. Pitamo se kako je moguće ograničavati rad, unatoč Ustavnoj odluci koja jamči pravo na rad i slobodu rada svakom građaninu. Kako je moguće male i mikro poduzetnike zakonom izjednačiti s gigantskim trgovačkim lancima? Razumijemo važnost odmora i slobodnog vremena za sve zaposlene, ali takve odluke moraju biti uravnotežene s potrebama gospodarstva i poslovnih subjekata. Ograničavanje radnih dana samo dodatno otežava preživljavanje hrvatskih malih i srednjih poduzetnika iz mnogih djelatnosti koje su ovisne o vikendom generiranom prihodu. Udruga Glas Poduzetnika sa svojim članovima priprema ustavnu tužbu kako bi se sporni zakon stavio van snage.


Ne smijemo zaboraviti niti zakašnjele i promašene reakcije ministra Filipovića prilikom uvođenja eura, natezanje s trgovačkim lancima i nepotrebno trošenje javnih sredstava na takozvanu aplikaciju za uspoređivanje cijena.


“Na stranu što se nije udostojio od početka mandata izdvojiti vremena i naći se s predstavnicima najjače neovisne udruge poduzetnika u RH, Glasom poduzetnika koji broji preko 20 000 članova, no svi ti gafovi počevši od nesnalaženja i “lova na vještice” kod uvođenja eura, a koji su se nastavili s neustavnim i diskriminatornim zakonom o tzv. neradnim nedjeljama, te sada s eklatantnom nesposobnošću po pitanju zadnje afere s preprodajom plina i vodećom ulogom HEP-a koji je pod ingerencijom njegovog Ministarstva, razlog su da ministar gospodarstva Filipović da trenutačnu i neopozivu ostavku.”  - izjavio je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.


Stoga, ovim putem pozivamo ministra Filipovića da podnese ostavku i omogući dolazak stručnjaka koji će se ozbiljno baviti potrebama gospodarstva te podržati poduzetnike u stvaranju održive i konkurentne poslovne klime. Udruga Glas poduzetnika također poziva sve relevantne institucije i društvene aktere da pažljivo prate situaciju te da poduzmu odgovarajuće korake kako bi se osigurala transparentnost, odgovornost i pravednost u vođenju našeg gospodarstva.