USPJEŠNE STARTUP PRIČE - BIRD incubator

Posted by admin1 on March 22, 2023

Uspješne startup priče - BIRD Incubator 

 

- Dražen Oreščanin, nositelj BIRD Incubator projekta

Misija, vizija i ciljevi BIRD Incubatora

BIRD Incubator je startup inkubator Poslovne inteligencije s primarnim fokusom na umjetnu inteligenciju i poslovnu analitiku. Vizija nam je podržati razvoj rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji i pozicionirati Hrvatsku na karti Europe i svijeta kao jedno od sjedišta za razvoj uspješnih startupova u ovom području. Kroz BIRD incubator želimo podržati startup ekosustav te utjecati na stvaranje poduzetničkog okruženja unutar kojeg startupovi koji žele razvijati tehnološka rješenja bazirana na umjetnoj inteligenciji mogu brže i efikasnije doći do potrebne mentorske podrške i prilike za investicije, kao i kontakte s gospodarstvom kroz koje mogu testirati svoje koncepte i rješenja. 

Začetak i razvoj BIRD Incubatora

BIRD Incubator je prije nekoliko dana navršio dvije godine. O projektu smo bili razmišljali neko vrijeme te kad je došla korona odlučili aktivirati ideju i iskoristiti vrijeme lockdowna za pokretanje BIRD Incubatora. To je tipičan primjer kako iz situacije koja na prvi pogled ne izgleda obećavajuće izvući maksimum. Kada smo počinjali, nismo imali jasnu sliku kako će se priča razvijati. I nas je iznenadio interes, a osobito nas je iznenadio interes inozemnih startupa. Startup timovi u inkubatoru imaju podršku domaćih i stranih mentora-stručnjaka, a uvjet za ulazak u inkubator je da je postoji komponenta umjetne inteligencije u razvoju ideja, kao i da odbor inkubatora ocijeni da pojedini startup odgovara onome što se tu radi. Nakon toga startup ulazi u šestomjesečni period inkubacije u kojemu se početna ideja ili prototip proizvoda razrađuje do spremnosti za investiciju i izlazak na tržište.

Najveće radosti, ali i izazovi u poslu

Raduje me da se našem timu priključio Željko Krizmanić kao voditelj BIRD Incubatora i Sven Harjaček kao mlađi voditelj projekta. Sjajno je surađivati i raditi s motiviranim, iskrenim, vrijednim i poštenim ljudima. Ti sjajni ljudi prenose svoju zaraznu pozitivnu energiju i na naše startupove, ohrabruju ih kad im je teško, slave s njima njihove uspjehe. Raduje me i suradnja našeg inkubatora s investitorima i gospodarstvom, veleposlanstvima, drugim inkubatorima i akceleratorima. Raduju me uspjesi naših startupa.

Najveći izazov čini nepoduzetniča klima u Hrvatskoj tako da se i u ovom području nekad osjećamo kao da jurišamo na vjetrenjače. Poduzetnička klima podrazumijeva stabilnu i poticajnu investicijsku klimu, sređeno i pravedno pravosuđe, obrazovni sustav koji podupire zanimanja sutrašnjice. A svi znamo kakva je situacija u Hrvatskoj. I uspijevamo, ne zato što su ovi uvjeti zadovoljeni, već usprkos svim preprekama koje su nam na putu.

Poruka za sve s inovativnim startup idejama: 

Imate li inovativnu poduzetničku ideju koja ima komponentu umjetne inteligencije? Još niste u BIRD Incubatoru? Što čekate? Prijavite se i pretvorite svoju ideju u uspješni posao.