Uspješne poduzetničke priče - West End Education

Posted by GlasPoduzetnika on July 12, 2023West End centar stranih jezika organizira tečajeve stranih jezika i treninge komunikacijskih vještina za građane i tvrtke. Uz personalizirane programe i interaktivni pristup, mijenjamo “nemam talent za jezik” i “izbjegavam komunikaciju na stranom jeziku” u vještinu koja vas osnažuje, koja vam služi i koja vas -  zabavlja. 

  • Piše: Lana Šiljeg, profesorica engleskog jezika i književnosti i povjesničar umjetnosti, osnivačica centra za strane jezike West End

Strani jezici za poslovne lidere 

Osnovala sam školu stranih jezika prije 17 godina i zanimljivo je pratiti evoluciju vlastite organizacije, i poduzetništva općenito. Isprofilirala sam se kao Business English Trainer i pomažem menadžerima, rukovoditeljima i njihovim timovima da s više lakoće i samopouzdanja koriste engleski jezik na sastancima, kod prezentacija, u formalnim i neformalnim prilikama. 


Važno je poznavati svoje polaznike u dušu. Znati njihov stil učenja i komunikacije, njihove vrijednosti, granice, potrebe i tome se prilagoditi. Biti njihov najveći cheerleader jer vam je istinski stalo da ih strani jezik ne sputava. Prilika da podučavam engleski neke od najbriljantnijih ljudi, lidera, u našem društvu, i pomažem im da se još više osnaže i postižu bolje rezultate, ispunjava me i širi moje horizonte. 


Uz to rado mentoriram mlađe kolege i težim tome da budem osoba koju sam i sama trebala kada sam započinjala karijeru.

           

Danas okupljam tim od 13 profesora te zajedno stvaramo poticajnu atmosferu i sustav u kojem se prati uspješnost polaznika i predavača. Konstantna suradnja sa stručnjacima iz područja obrazovanja, marketinga, ljudskih resursa i ostalih aspekata poslovanja su trajna investicija koja omogućava razvoj privatne škole i bolje iskustvo klijenata, kao i suradnika škole.


Vjerujem da sektor privatnog obrazovanja djece i odraslih ima veliki potencijal. Rad u istom zahtjeva znanje pedagogije, sociologije i psihologije, kao i ekonomije. Ovo područje rada iziskuje i iznimnu kreativnost, komunikativnost, empatiju te otvorenost prema ljudima i cjeloživotnom učenju. Stoga smatram edukatore posebnim profesijama - it’s not a job, it’s a calling :-)
Nekultura plaćanja, mentorstvo i self-talk


U poslovanju sam se susrela s mnogim izazovima, a osobito bih istaknula nekulturu plaćanja i nesolventne klijente te porezna opterećenja, naročito u prvih 10 godina poslovanja obilježenih recesijom. Također, izazov je i činjenica da brojni predavači i jezičari - kolege po struci - nisu u potpunosti osposobljeni za rad tj. za poduku stranih jezika u realnom sektoru, u privatnim školama, naročito poslovnim klijentima. Tu smo kao škola morali uložiti velik angažman da postavimo in-house sustav i mentorstva, a to se gradi godinama. Na tom putu niste uvijek u mogućnosti "unajmiti" konzultanta i operativce da vam pomognu, pa često morate sami "skužiti" što funkcionira i dodatno se angažirati.


Poduzetništvo je najsigurniji posao ako ste spremni "zasukati rukave" i preuzeti odgovornost za svaku sitnicu i odluku. Vaš uspjeh ovisi isključivo o vama, razgovorima koje vodite sami sa sobom (self-talk) i uvjerenjima po kojima živite. Poduzetništvo je fenomenalan put da upoznate sebe, izgradite karijeru, stječete prihode prema vlastitim vrijednostima i preferencama, te upravljate vlastitim novcem i vremenom.


UGP, ZGP i Nova perspektiva

Uz vođenje škole stranih jezika i izradu aplikacije za učenje engleskog, posebno me veseli i članstvo u upravnom odboru Udruge Glas Poduzetnika, gdje kroz edukacije i evente promičemo status poduzetništva. Istaknula bih angažman za promicanje ženskog poduzetništva, te Zadruge Glas Poduzetnika kojoj je cilj postizati – kroz kolektivne nabave – povoljnije cijene za male poduzetnike te time smanjiti troškove poslovanja. O samoosnaženju i (show)business-u rado razgovaram i sa svojom kolegicom i prijateljicom Anđom Marić u Talk show-u “Nova perspektiva”, u kojem ugošćujemo istaknute pojedince iz naše zajednice.


Pratite nas i učite strane jezike