UGP Web je open source!

UGP BLOG: Bruno Samardžić, član Upravnog odbora UGP-a

Posted by admin1 on February 27, 2023


Glas poduzetnika kao udruga ima i svoju online platformu koja pruža korisne informacije za poduzetnike, kao što su pogodnosti i popusti za članove te opće informacije o članstvu. No, ono što je posebno zanimljivo kod ove platforme je činjenica da je UGP web open source, što znači da je cjelokupni kod platforme dostupan javnosti i slobodan za korištenje, dijeljenje i modifikaciju. Ovaj pristup je još uvijek relativno rijedak za online platforme i web stranice, jer se većina njih drži svojih vlastitih kodova i ne dijeli ih s javnošću. Međutim, Glas Poduzetnika je odlučio podijeliti svoj kod u skladu s principima otvorenog koda i slobodnog softvera.


Postoji nekoliko razloga zašto je ova odluka važna i korisna za zajednicu poduzetnika u Hrvatskoj. Prije svega, otvaranje koda omogućava drugim programerima da prouče kako je platforma izgrađena i kako funkcionira. To može biti vrlo korisno za programere koji žele razvijati slične platforme ili aplikacije, jer mogu naučiti od drugih i poboljšati svoj kod. Također, ako se pojavi problem na platformi, zajednica može pomoći u rješavanju problema i poboljšanju platforme.


Drugi važan aspekt otvorenog koda je transparentnost. Kada je kod dostupan javnosti, postaje jasno kako se platforma gradi i funkcionira, što može izgraditi povjerenje zajednice u platformu. Ako nešto ne radi kako bi trebalo, korisnici i programeri mogu proučiti kod i pomoći u pronalaženju problema. To može povećati transparentnost procesa i ojačati povjerenje u platformu. Uz to, transparentnost i povjerenje su temeljne vrijednosti Glasa Poduzetnika, pa je stoga open source pristup bio prirodan izbor.


Konačno, otvoreni kod može pomoći u stvaranju zajednice oko platforme. Programeri i korisnici mogu se udružiti kako bi poboljšali i doprinijeti platformi, stvarajući tako zajednicu koja podržava platformu i jedni druge. To može biti vrlo korisno za platforme koje žele izgraditi lojalnu i aktivnu zajednicu korisnika. Stoga bi htjeli iskoristiti ovu priliku i pozvati sve članove koji bi htjeli doprinijeti razvoju i proširenju funkcionalnosti našeg portala da nam se jave kako bi od Glasa poduzetnika napravili najbolju platformu za poduzetnike u Hrvatskoj.

Što se tehničke strane tiče, portal Glasa Poduzetnika je rađen na platformi Orchard Core, temeljenoj na .NET Core tehnologiji. Orchard Core je CMS koji je u potpunosti open source, moderan i moćan, sa velikim brojem modula i ekstenzija koje su besplatne i open source. Orchard je dizajniran tako da radi sa mnoštvom različitih baza podataka (SQLite, MySql, PostgreSql, SQL Server) te je prilagođen za rad u cloudu. Imamo podešen i “continuous deployment” tako da se svaki novi “merge” u master automatski reflektira na produkciju.

Pokretanje lokalne verzije je vrlo jednostavno i opisanu na githubovoj uvodnoj stranici, i svakako vas pozivamo da isprobate pokrenuti portal na svom računalu!

Vjerovatno sljedeće pitanje koje će se postaviti: zašto ne Wordpress ili neka druga platforma? Što se Wordpressa tiče, iako je platforma super popularna i u svom osnovnom izdanju open source i besplatna, s vremenom je sve više prijeko potrebnih pluginova postalo komercijalno i zatvoreno za vanjski razvoj. Uz to, želja je da ova platforma bude i prilika za učenje ili isprobavanje nečeg novog, što je s Wordpressom teško postići jer je sputan potrebom za kompatibilnosti sa starijim tehnologijama i pluginovima.

Što se tiče nekih trećih platformi, dio odgovora se krije u mojim osobnim vještinama i poznavanju platformi: .NET i javascript su moje specijalnosti. Pregledom javascript/node okoline nisam uspio naći potpuno open source platformu koja je usporediva sa Orchardom: većina najboljih se zasniva na freemium modelima, ili bi zahtijevale da se krene od toga da se napiše vlastiti CMS iz nova (što sam maksimalno htjeo izbjeći). No svakako bih htio čuti dobre prijedloge od šire zajednice koje su dobre alternative (unaprijed upozoravam: to vjerovatno neće promijeniti izbor Orcharda kao temeljnog rješenja:).

I konačno na kraju, što mi preostaje nego podijeliti s vama link na repo, i još jednom da vas pozovem da se priključite razvoju naše zajedničke platforme:  

https://github.com/altibiz/ugp-web