USPJEŠNE STARTUP PRIČE - SNACKERS

Posted by GlasPoduzetnika on April 05, 2023

  • piše: Krunoslav Šlogar, voditelj prodaje i logistike


Održivost i kvaliteta bez kompromisa


Ideja je kućnom ljubimcu, našem potrošaču, ponuditi kvalitetnu i što prirodniju poslasticu. Naša misija je napraviti i održavati visoko kvalitetan hrvatski proizvod u čijem su lancu opskrbe hrvatske firme. Mi koristimo sirovinu isključivo s hrvatskih farmi, govedinu i svinjetinu, te iz jadranskog mora, papalinu. U samom proizvodno- prerađivačkom procesu, ne dodajemo nikakve aditive, pojačivače okusa i mirisa, bojila ili konzervanse. Cilj našeg startupa je zadržavanje prepoznatljive kvalitete proizvoda i širenje proizvoda na druga tržišta!Od radnih kolega do poslovnih partnera


Antun Balaton i ja upoznali smo se na prethodnom radnom mjestu. Zajedno smo radili dvije i pol godine u Industriji nafte - Ina maziva. Pred kraj radnog odnosa aktivno smo razmišljali što bismo mogli ponuditi tržištu. Kako se kolega Antun bavi uzgojem švicarskih bijelih ovčara i sam je doma za svoje pse radio poslastice, istraživanjem tržišta vidjeli smo da je to upravo ono što bi tržište moglo prihvatiti. Krenuli smo u svoju priču, no malo nas je usporila korona, ali uspjeli smo sve riješiti i krenuti na svoj poslovni put.


Fleksibilnost rada i izazovi malog biznisa


Kako kolegi i meni nije problem raditi kada ima posla, najviše nam se sviđa fleksibilnost radnog vremena i određivanje istog. Naime, u klasičnim 9 do 5 poslovima, moraš biti na poslu tih 8 sati makar gledao u zid i ništa ne radio. Ovdje radimo koliko imamo posla. Ako je potrebno, nije problem doći i odraditi cijeli vikend jer znaš da radiš za sebe i da će se taj rad u konačnici isplatiti. Isto tako postoje i oni dani kada smo malo opušteniji s poslom pa imamo vremena za svoje privatne stvari i obaveze. Osim fleksibilnosti vremena, sami donosimo odluke o tome kako, gdje i što radimo. Naše odluke su trenutne, a ne spore i trome kao u većim sustavima.Prvi izazov bio je preživljavanje u koroni jer smo taman prije korone dali otkaz u Ini i izgubili otprilike pola godine dok prvi lockdown nije prošao. Sve je teklo sporo i samo otvaranje obrta nije bilo med i mlijeko. Osim toga, svakodnevno se susrećemo s određenim izazovima poput pronalaska domaće sirovine odnosno iznutrica. Ruku na srce, nije da na našim farmama ima bezbroj goveđih grla. 


Ključ uspjeha za inovativne startup ideje


Dobro razmislite što biste htjeli ponuditi tržištu i napravite još bolju analizu tržišta za svoj proizvod ili uslugu koju biste plasirali tržištu.