Uspješna poduzetnička priča - FIRA Solutions

Posted by GlasPoduzetnika on November 15, 2023Oni žele olakšati malim tvrtkama i poduzetnicima vođenje financija, uštedjeti vrijeme potrebno za izdavanje računa, pružiti im inovacije te intuitivno i izvrsno korisničko iskustvo. Oni su FIRA Solutions i njihova vizija jest postati sinonim za bezbrižno upravljanje financijama poduzetnika u Hrvatskoj i šire.


  • Pišu: Marko Jurjević, CEO; Zvonimir Relja, Frontend lead; Damir Kovačević, Backend lead

Od slučajnog poznanstva do aplikacije otvorenog bankarstva

Naše slučajno upoznavanje i pitanje kako bolje iskoristiti opciju otvorenog bankarstva kod manjih tvrtki i obrtnika u Hrvatskoj, dovelo je do stvaranja FIRA aplikacije. 


Prvi korak bila je analiza europskog tržišta s kojom smo uočili prazninu - u Hrvatskoj je nedostajala jednostavna i intuitivna aplikacija za poduzetnike koja objedinjuje cijeli proces fakturiranja i mogućnosti koje otvoreno bankarstvo pruža. To uključuje povezivanje svih bankovnih računa s FIRA-om, pregled stanja i prometa svih računa na jednom mjestu te automatsko povezivanje izlaznih računa s uplatama zbog ažuriranja statusa plaćanja računa. Radosti i izazovi na poduzetničkom putu

Najveće zadovoljstvo proizlazi iz povratnih informacija koje svakodnevno dobivamo od naših korisnika. Svaka pohvala djeluje kao snažan poticaj za dalje, a činjenica da zadržavamo gotovo sve korisnike (churn nam je ispod 1%) predstavlja snažnu potvrdu da smo na pravom putu. 


No, uz sve zadovoljstvo, razvoj aplikacije ponekad sa sobom donosi i brojne izazove. Suočavanje s greškama koje je potrebno riješiti u što kraćem roku svakako je jedan od njih, no poseban izazov predstavlja nam donošenje poslovnih odluka o daljnjem razvoju funkcionalnosti zbog čega smo provodili ankete i prikupljali informacije. Prilikom ulaganja u svaku dodatnu funkcionalnost, na umu je uvijek potrebno imati da se funkcionalnost može pokazati uspješnom ili neuspješnom. Naime, ponekad smo bili uvjereni da razvijamo funkcionalnost koja ima veliki poslovni potencijal, a na kraju se ispostavilo da to nije slučaj. S druge strane, neke funkcionalnosti koje su nam se činile jednostavnima, pokazale su se iznimno uspješnima. Osluškivanje naših (potencijalnih) korisnika te učenje na vlastitim greškama, svakim danom nas čine sve boljima u donošenju odluka. 


Četiri savjeta za poduzetnika početnika Biti samostalan Raditi kao poduzetnik i biti samostalan često znači da morate raditi "sami" i "non-stop", posebice na početku. To je preduvjet s kojim se morate suočiti i na koji trebate biti spremni. Strast prema vlastitoj ideji Ako se osjećate spremnima i vjerujete u svoju ideju, ključno ju je verificirati, odnosno pažljivo istražiti tržište. I ne zaboravite - strast prema ideji bit će vaš vodič i poticaj, čak i u teškim trenutcima. Uspjeh ne dolazi preko noći Brzi uspjeh je rijedak fenomen. Mi smo imali sreće te smo uspjeli postići break-even nakon samo godinu dana. Iako nam je to omogućilo daljnji razvoj tvrtke koristeći prihode (tzv. "bootstrapping"), to je istovremeno značilo i da u tim trenutcima još uvijek nismo mogli ostvarivati prihode za sebe. Ako se odlučite krenuti u poduzetničke vode, važno je procijeniti koliko vremena može najviše proći prije nego što počnete ostvarivati prihode za sebe. Znanje je moć Poduzetništvo je dinamično i izazovno područje koje se neprestano mijenja. Ostanite otvoreni za stjecanje novih vještina i prilagodbu novim trendovima.