Odbor za sezonske obrtnike i poduzetnike

Odbor za sezonske obrtnike i poduzetnike bori se protiv diskriminacije i podcjenjivanja ovog sektora te za jednaka prava za sve radnike.

Sezonski obrti jedan su od podcijenjenih sektora kod nas i većina ljudi ne zna da sezonski obrti postoje. Sezonska trgovina i sezonski obrti prvenstveno su suvenirnice, ljetni shopovi, tshirt shopovi, raznorazni štandovi i slično. Nema turističkog mjesta i grada koji nema ogroman broj štandova i suvenirnica. Prvi problem koji je odbor riješio uz pomoć UGP-a  je ubacivanje sezonskih obrta u mjere. Još se moramo izboriti za sezonske radnik. Sve te sezonske trgovine imaju svoje stalne sezonce, ljude koji godinama rade kod jednih te istih sezonskih poslodavaca i poražavajuće je da su i kod nekih od nas, primjerice, 3 radnice ostale van mjera, a koje inače počinju s radom 01.04. Takvo što nije u redu i tu moramo nastaviti pritiskati. 
Svaki zakon koji se piše za velike trgovačke lance i shopping centre primjenjuje se i na sezonske obrte, što nije u redu. Naš cilj je da se sezonska trgovina odvoji kao sektor i da za nju vrijede neka druga pravila o radu o radnicima o radu nedjeljom i blagdanima. Trenutno imamo problem s neradnim blagdanima i to je nešto što također želimo mijenjati.  
Sezonski obrti rade na promociji naše Republike Hrvatske, turisti u našim suvenirnicama kupuju uglavnom lokalne proizvode domaćih proizvođača iz cijele države. Upravo zato smo toliko važni i to je ono na čemu ćemo raditi – prepoznatljivost i uvažavanje sezonskih obrta. 

 

Članovi odbora

  • Zdravko Gojanović, koordinator
  • Stanko Kalauz
  • Ivan Giovanni

Postani član UGP-a

Neka se i tvoj glas čuje

Učlani se